Sterren op Pickx+: het beste van Phil Collins en Britney Spears

Muziek |

Vanavond en volgende week zondag zendt Pickx+ concerten uit van respectievelijk Phil Collins en Britney Spears. Naar aanleiding daarvan serveert Pickx de crème de la crème uit het oeuvre van beide popidolen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Can’t Stop Loving You

Schrijver Billy Nicholls bracht dit nummer voor het eerst uit in 1977, Leo Sayer scoorde er een jaar later een hit mee in Groot-Brittannië.

Meer dan 20 jaar nadien nam Phil Collins een coverversie op als leadsingle voor zijn zevende soloalbum. Nicholls zei later over het nummer: “Het is een fictieve tekst en de ontroering komt voort uit het feit dat ik mijn toen nog jonge gezin niet wilde verlaten.”


Easy Lover

Collins produceerde in 1984 het nieuwe album van de Amerikaanse zanger Philip Bailey. Aan het einde van de opnamesessies benaderde Bailey hem met de vraag om samen een nummer te schrijven.

“De hiphopscene werd verliefd op me na ‘Easy Lover’”, zou Collins later verklaren. “Ze hadden geen flauw benul waar dat lied plots vandaan kwam. Het is geen zwarte noch witte muziek, maar een interessant soort beige.”

Against All Odds

In deze ballad smeekt Collins zijn ex-geliefde om “me nu eens aan te kijken”. Hij weet dat verzoening “niet te verwachten” is, maar vindt het toch het proberen waard.

De single werd opgenomen voor de gelijknamige film en bereikte de nummer één-positie in de States. Later scoorden zowel Mariah Carey met Westlife als ‘X Factor’-winnaar Steve Brookstein ermee in het Verenigd Koninkrijk, in respectievelijk 2000 in 2005.

Another Day in Paradise

In deze ballad zingt Collins vanuit een derdepersoonsperspectief over een man die de straat oversteekt om zo een dakloze vrouw te ontwijken. Hij smeekt de luisteraars om een helpende hand uit te steken naar mensen in nood.

David Crosby van Crosby, Stills and Nash verzorgde de achtergrondzang. Het is Collins’ zevende en laatste nummer één-single in de VS.

In the Air Tonight

De debuutsingle van Phil Collins is vooral beroemd vanwege de drumbreak tegen het einde. Hij schreef het nummer na de scheiding van zijn eerste vrouw, Simone. Het verdriet sijpelt door de teksten.

Die tekst heeft de vorm van een donkere monoloog gericht aan een naamloos persoon. Een urban legend beweert dat het gaat over een verdrinkingsincident. Een omstaander verzuimde om het slachtoffer te redden terwijl Collins, die te ver weg was om te helpen, toekeek.


… Baby One More Time

Britney Spears’ debuutsingle maakte van haar niet alleen een superster, maar luidde ook een nieuw poptijdperk in dat de muziekwereld voor de volgende twee decennia zou vormgeven. Samen met de herkenbare pianoriff is haar unieke stemgeluid doordrenkt van verlangen, melodrama en een bom tienerhormonen.

Oops! ... I Did It Again

“Ik ben niet zo onschuldig”, zingt Spears in het refrein. De popdiva maakt komaf met het speelse verlangen van ‘… Baby One More Time’ en neemt nu zelf de touwtjes in handen.

De lyrics verwijzen naar een vrouw die liefde als een spel ziet en besluit dat in haar voordeel te gebruiken door te spelen met de emoties van een jongen die haar leuk vindt. De bridge bevat dialoog die verwijst naar de blockbuster ‘Titanic’ uit 1997.

Toxic

Vanaf het moment dat de Bollywood-sample weerklinkt, grijpt ‘Toxic’ je bij je nekvel. Spears zingt hard, vlijmscherp en met een razend tempo, waarbij ze nu en dan vinnig uithaalt. Dit is La Spears op het toppunt van haar kunnen.


Piece of Me

Spears heeft het in haar liedjes vaak over haar moeilijke relatie met roem. Het opzwepende ‘Piece of Me’ is het enige nummer dat daar dieper op ingaat, zij het met een snauw en een grijns. “I’m Miss American Dream since I was 17”, spuwt ze over kraaiende synths en metalige beats. Een scherpe analyse van wat het betekent om beroemd te zijn in de 21ste eeuw.

Stronger

Dit is Spears op haar sterkst (“Hush just stop, there's nothing you can do or say”, sneert ze), een opwindende rit met iemand die eindelijk haar autonomie opeist. De beukende beats en haar vocale kreten zijn strijdlustig. Het zelfvertrouwen spat van de plaat, terwijl het popidool haar verhaal brengt van trots en standvastigheid. “Mijn eenzaamheid doodt me niet meer”, stelt ze vastberaden. “Ik ben sterker dan gisteren.”


Het concert van Phil Collins in Montreux is vannacht vanaf 00u35 te zien op de exclusieve zender Pickx+ (zender 13). Het concert van Britney Spears is volgende week zondag te zien op diezelfde zender. Ontdek het volledig aanbod van Pickx+ via de tv-optie ‘Pickx All Stars’ van Pickx!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top