The Scabs bestaan 40 jaar: dat verdient alvast een MIA!

Muziek | Willy Willy is overleden. De bevlogen gitarist van The Scabs kreeg op 8 februari met z'n groep nog een Lifetime Achievement Award. Hij leed al een tijd aan een slepende ziekte. 

Door Pickx

Deel dit nieuws

Willy Willy, officieel Willy Lambregt, speelde ook gitaar bij Arbeid Adelt en Vaya Con Dios, maar werd de laatste decennia toch vooral vereenzelvigd met The Scabs, de band die Guy Swinnen in 1978 oprichtte te Kaggevinne. Swinnen legde daarmee de basis voor een stuk Belpopgeschiedenis.

Keith Richards

Lambregt stopte op z'n zestiende met school om het pad van de rock 'n roll in te slaan. Aan zijn tijd bij het leger hield hij een enorme afkeer van autoriteit over. Begin jaren '80 haalde Marcel Vanthilt hem binnen bij Arbeid Adelt! om Luc Van Acker te vervangen. Hij ontmoette er achtergrondzangeres Dani Klein, en zo werd de basis gelegd voor Vaya Con Dios. Hij zou die groep en The Scabs een tijd combineren, maar besloot uiteindelijk toch voor Guy Swinnen en co te kiezen. Diens punkgroep droeg de naam van een schuttingterm voor de lieden die tijdens de mijnstakingen in het Verenigd Koninkrijk de vakbondsacties braken, en een plaats in die formatie leek Willy Willy op het lijf geschreven.



Debuutplaat

Oorspronkelijk bestond de groep naast Swinnen uit basgitarist Berre Bergen, gitarist Francis Vangeel en drummer Frankie Saenen. De eerste jaren bleven de heren in de luwte, maar toen in 1983 de EP Here’s To You Gang uitkwam, was er geen houden meer aan. Op die plaat stonden slechts vijf nummers, maar The Scabs verkozen kwaliteit boven kwantiteit: de goegemeente moest het dus doen met Waste My Breath, Is This Life?, I Don’t Want Your Company, Trapped By The Rain en Matchbox Car. Dat laatste nummer werd een hit en zorgde ervoor dat ze in de zomer van dat jaar op het podium van Torhout-Werchter stonden.


Nieuwe gitarist, nieuw elan

The Scabs lagen na een vliegende start zo'n beetje op apegapen, tot ze Willy Willy binnenhaalden. Het album Royalty In Exile, dat in 1990 uitkwam, werd een daverend succes. Uit die plaat komen de nummers Come On, Time en het ondertussen tot het collectieve muziekgeheugen behorende liedje Hard Times.

Een jaar later volgde het al even geroemde Jumping The Tracks, met Nothing on My Radio en Robbin’ The Liquor Store. Bassist Fons Sijmons was ondertussen de band komen versterken, als vervanger van Berre Bergen, die in 1989 voor De Kreuners koos. Ook zij zijn ondertussen overleden, waardoor Geert Schurmans het basgebeuren voor zijn rekening neemt.


Split en verrijzenis

In 1992 spelen The Scabs een tweede keer op Torhout-Werchter, tot groot jolijt van het aanwezige publiek. Amper vier jaar later besloten ze echter hun gitaar aan de wilgen te hangen. Tot in 2007 werd beslist om de groep nieuw leven in te blazen. Er werden drie concerten in de AB aangekondigd en de tickets gingen als vanouds op vlotte wijze de deur uit. Optredens op TW Classic en in de Lotto Arena volgden, en er kwam een boek, een nieuwe studioplaat en meerdere theatertournees.

Jubileum

In 2015 brachten Guy Swinnen en zijn partners in crime hun jongste album uit, dat Ways Of A Wild Heart werd gedoopt. Op 10 januari begint hun 40-jaar-jubileumtournee die zal beginnen in Herk-de-Stad en eindigt met een reeds uitverkocht concert in hun thuisbasis Diest.

Beluister je favoriete muziek met eindeloze mobiele data, dankzij Epic Beats

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top