In 2016 verloor de muziekwereld al heel wat bekende namen

Muziek | Prince was de zoveelste

Door Pickx

Deel dit nieuws

Prince werd niet ouder dan 58. De zoveelste in het rijtje, zo lijkt het wel, want in 2016 legden al heel wat bekende artiesten het loodje. Wij haalden de opvallendste muzikanten uit de trieste lijst.

Eddy Wally

Eddy Wally - officieel Eduard Van de Walle - overleed op 6 februari op 83-jarige leeftijd. Hij was getrouwd met Mariette, die eerder overleed. Eddy laat een dochter na, Marina. De man verdiende zijn geld als hardwerkend handtassenverkoper maar al gauw bleek dat hij in de wieg gelegd was voor een leven als showbizzfiguur. Eddy scoorde hits met ‘Chérie’, ‘Als marktkramer ben ik geboren’ en ‘Ik spring uit een vliegmachien’. Hij stal de show tot in China en zijn uitspraken zoals daar zijn ‘geweldig’ en ‘onvoorstelbaar’ werden een hype.

Billy Paul

Soulzanger Billy Paul overleed op 24 april op 80-jarige leeftijd. De soulzanger - die men beschouwt als een pionier in het genre - gooide hoge ogen met het nummer 'Me and Mrs. Jones’, dat hem een Grammy opleverde. Hij stond al op jonge leeftijd op de planken met verschillende jazz- en soullegendes, zoals Charlie 'Bird' Parker, Nina Simone, Miles Davis en Roberta Flack.

David Bowie

Het Britse rockicoon David Bowie overleed net nadat zijn album 'Blackstar' uitkwam. We kennen hem van wereldhits als ‘Space Oddity’, ‘Changes’, ‘Ziggy Stardust’ en ‘Let’s Dance’. Hij heette eigenlijk David Jones, maar veranderde zijn artiestennaam om verwarring met de zanger van The Monkees te vermijden. Zijn  bekendste plaat en het daarbij horende personage was ‘Ziggy Stardust’ al valt zijn verzamelde werk te catalogeren onder de noemer 'grensverleggend'. Naast zijn originele repertoire was Bowie ook bekend voor zijn opmerkelijke podiumverschijningen en excentrieke outfits.

Papa Wemba

De Congolese Rumbaster zakte tijdens een concert op 24 april in elkaar en overleed kort daarop. Hij werd 66.

Frank Sinatra Jr.

Frank Sinatra Jr. - de zoon van Frank Sinatra uiteraard - overleed aan een hartaanval toen hij op tournee was in Daytona Beach. Hij was in de stad voor een "Sinatra sings Sinatra'-concert, een hommage aan zijn vader. Sinatra Jr., die ontvoerd werd op 19-jarige leeftijd en pas werd vrijgelaten nadat zijn vader een hoop losgeld betaalde, zong en speelde rollen in enkele tv-series. Frank Jr. was de jongere broer van zangeres en actrice Nancy Sinatra en de oudere broer van televisieproducente Tina Sinatra. Hij liet het leven op 16 maart en werd 72.

Keith Emerson

De Britse rocklegende Keith Emerson stierf op 11 maart. Hij werd 71. Emerson was toetsenist van The Nice en van Emerson, Lake & Palmer, de band die we onder meer kennen van het nummer ‘Peter Gunn’.

George Martin

George Martin - ook bekend als de vijfde Beatle - werd 90. Martin gaf The Fab Four in 1962 hun eerste platencontract en produceerde in zijn carrière meer dan 700 albums.

Vanity

Denise Matthews - beter bekend als Vanity uit de door Prince opgerichte groep Vanity - werd 57. Ze was naaktmodel toen ze in de jaren ’80 door Prince gekozen werd als frontvrouw voor z’n nieuwe project Vanity 6. Ze werd vooral bekend met de hit ‘Nasty Girl’. Denise kreeg nierproblemen nadat ze bijna een overdosis drugs nam en dat deed haar de das om.

Paul Kantner en Signe ‘Toly’ Anderson

De ex-leden van Jefferson Airplane beleven harde tijden. Op 28 januari overleden zowel hun eerste zangeres Signe Anderson - pseudoniem: Signe Toly - als co-oprichter Paul Kantner. De psychedelische rockband veroverde de wereld met ‘Somebody to Love’.

Berre Bergen

Berre Bergen, bassist bij onder meer The Scabs, De Kreuners en Lynx, overleed begin februari op 53-jarige leeftijd aan longemfyseem.

Maurice White

Maurice White werd 74. De man leed al enkele Jaren aan de ziekte van Parkinson. Hij was een vooraanstaand lid van de discoformatie Earth, Wind and Fire, die hij mee oprichtte. In 1979 werd dat de eerste band met zwarte leden die op de planken van Madison Square Garden stond. Ze verkochten meer dan 100 miljoen albums waarmee ze tot de populairste acts van de jaren ’70 mogen gerekend worden.

Colin ‘Black’ Vearncombe

Ook Colin Vearncombe zullen we niet meer horen zingen. De man deed het onder de artiestennaam Black hitparadegewijs niet onaardig met het nummer ‘Wonderful Life’. Hij overleed op 26 januari op 53-jarige leeftijd aan de gevolgen van een auto-ongeval.

Glenn Frey

Glenn Frey van The Eagles werd 67 en zou bezweken zijn aan de complicaties van reumatoïde artritis, een acute dikkedarmontsteking en een longontsteking. De Eagles waren mateloos populair in de seventies. Hun grootste hit is ‘Hotel California’ en ze verkochten ongeveer 150 miljoen platen. Na de split boekte Glenn Frey solo succes met 'The Heat is On', een nummer dat op de soundtrack van ‘Beverly Hill Cop’ met Eddy Murphy opdook.
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top