Kan David Goffin op Wimbledon zijn resultaat van vorig jaar evenaren?

Sport | David Goffin werd in 2022 nog kwartfinalist in Wimbledon en kreeg dit jaar een wildcard van de organisatie. Hij wordt dus meteen onderverdeeld in de hoofdtabel voor het prestigieuze toernooi in de Engelse hoofdstad.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Wimbledon in 2022 was een hoogtepunt in het tennisjaar van David Goffin. De Luikenaar wist er een ongelooflijke prestatie neer te zetten en bereikte de kwartfinales, maar veel leverde dat hem jammer genoeg niet op. De Engelse grand slam leverde dat jaar echter geen punten op, een beslissing van de tennisbonden nadat besloten werd dat (Wit-)Russische spelers niet welkom waren. Om punten te sprokkelen, moest hij de rest van het seizoen nog volop aan de bak, maar een gebrek aan zelfvertrouwen en blessures speelden hem parten, waardoor hij intussen afzakte naar de 123ste plaats op de ATP-ranking. Dat betekent dat hij normaal langs de kwalificaties moest passeren om dit jaar deel te kunnen nemen aan Wimbledon, maar de organisatoren gaven hem een wildcard waarmee hij meteen in de loting voor de hoofdtabel terechtkomt.

Het valt te betwijfelen of Goffin het exploot van 2022 nog eens over kan doen. Het was toen nog maar de tweede keer dat hij zo ver raakte in het toernooi, de eerste keer was in 2019. Toen versloeg hij onder anderen groten als Daniil Medvedev en Fernando Verdasco vooraleer Novak Djokovic hem te sterk was in de kwartfinale. In 2022 klopte hij onder anderen Sebastián Baez en Frances Tiafoe om zijn kwartfinale te verliezen tegen thuisspeler Cameron Norrie. Dat werd een razend spannende wedstrijd van vijf sets die met een beetje geluk helemaal anders had kunnen aflopen.

Dat beetje geluk zou de rest van het jaar ook uitblijven en in 2023 leek nog steeds alles fout te lopen. Na een voedselvergiftiging moest Goffin zich terugtrekken uit de Australian Open. Sindsdien viel hij van de ene teleurstelling in de andere – afgezien van een overwinning in eigen land in de BW Open, een ATP Challenger-toernooi. Goffin schopte het maar zelden verder dan de eerste ronde en ook op Roland Garros wist hij maar weinig te tonen, dus bleef hij verder zakken op de ranglijst.

In Engeland wacht alweer een zware uitdaging met enkele te duchten tegenstanders. De nieuwe nummer één in de ATP-ranking Carlos Alcaraz zal als een van de topfavorieten aan Wimbledon beginnen. Novak Djokovic wordt misschien de grootste tegenstander. Na zijn overwinning in Roland Garros zal hij uit zijn op de grand slam.

Rybakina speelt voor de titel

Bij de vrouwen valt vooral op dat de Amerikaanse Venus Williams terug is van weggeweest. De vijfvoudige winnares kreeg een wildcard en zal op 43-jarige leeftijd opnieuw present tekenen. Titelverdedigster Elena Rybakina zal moeten knokken om haar titel te verlengen, want er zijn heel wat kapers op de kust.

Zo hoopt Iga Swiatek om Wimbledon voor het eerst op haar palmares te mogen schrijven, nadat ze onlangs voor de derde keer in haar carrière Roland Garros won. Elise Mertens, die het vorig jaar tot de laatste zestien schopte maar dan verloor tegen uiteindelijke finaliste Ons Jabeur, wordt bij de vrouwen de grootste kans op een Belgische triomf.

Volg het grandslamtoernooi van Wimbledon van 3 tot 16 juli op Eurosport 1, beschikbaar in het tv-zenders basisaanbod van Proximus Pickx.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top