Anderlecht in polepositie voor de titel, maar mag zich nog niet rijk rekenen

Sport |

In de Jupiler Pro League gaan de Champions’ Play-offs met speeldag 9 de laatste rechte lijn in. We stevenen weer af op een zenuwslopende ontknoping, met een driestrijd waarbij Anderlecht voorlopig de beste papieren heeft. Al kan de titelstress nog bokkensprongen veroorzaken, zowel op het veld als in het klassement.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De kansen op een Brusselse landstitel zijn afgelopen speeldag zowel gestegen als gedaald: Anderlecht profiteerde van het gelijkspel tussen Club Brugge en Union, terwijl die laatste zijn titeldroom net niet uiteen zag spatten. Om nog enigszins aanspraak te kunnen maken op een eerste landstitel sinds 1935 moeten Cameron Puertas en co. zondag de volle buit pakken op het veld van Cercle Brugge, dat erop gebrand is om z’n knappe vierde plaats in het klassement te allen prijze te behouden. Het belooft dus een duel op het scherp van de snee te worden in Jan Breydel.

Anderlecht op zijn beurt heeft zicht op een eerste landstitel sinds 2017: een eeuwigheid voor het trotse Belgische voetbalinstituut. Een kampioenstitel zou de definitieve ommekeer kunnen inluiden in het Lotto Park na de zeven magere jaren, met een elfde plaats vorig seizoen als dieptepunt. Nu de hemel boven het Astridpark eindelijk is opgeklaard, stevenen Yari Verschaeren en co. af op de jackpot, maar daarvoor moet er zondag wel best gewonnen worden van titelconcurrent Club Brugge.

Als dat gebeurt, en Union wint niet van Cercle, is Anderlecht kampioen. Als Anderlecht Club verslaat en Union klopt Cercle, mag paars-wit de champagne al voorzichtig koud zetten, want op de laatste speeldag wacht het reeds uitgetelde Antwerp. Hun huidige vormcrisis indachtig, lijkt het erg onwaarschijnlijk dat de Antwerpenaars de troepen van Brian Riemer iets in de weg zullen kunnen leggen.

Zit het venijn in de staart?

Maar Anderlecht mag zich (nog) niet rijk rekenen. Het Club Brugge van ‘tussenpaus’ Nicky Hayen legt immers fraaier voetbal op de mat dan de Brusselaars. Terwijl Anderlecht het vooral moet hebben van de klasseflitsen van hun vedetten, zijn Hans Vanaken en co. beter in de combinatie, vinden ze vlotter de vrije man en kunnen ze hun tegenstander versmachten.

Bovendien zal Antwerp op de laatste speeldag in schoonheid afscheid willen nemen van succescoach Mark van Bommel – het liefst met een overwinning tegen paars-wit. Als de Unionisten hun komende twee matchen winnen en hun twee titelconcurrenten halen niet meer dan 3 op 6, is Union kampioen. Het venijn dreigt zo in de staart van deze Champions’ Play-offs te zitten.

Op maandag kruisen KRC Genk en Antwerp om 18u30 de degens. De twee ploegen zijn intussen gedegradeerd tot figuranten in deze Champions’ Play-offs, maar kunnen op de laatste twee speeldagen wel nog als scherprechter fungeren.

Pakt Standard eerste zege?

In de Europe Play-offs is het pleit al beslecht in het voordeel van KAA Gent. De Buffalo’s spelen zaterdag op Sclessin tegen het doodzieke Standard. De harde kern van de Rouches heeft al aangekondigd geen acties te plannen, en dus kunnen Wilfried Kanga en co. deze keer wél op zoek gaan naar hun eerste zege in deze play-offs.

In de andere matchen speelt OHL vrijdag om 20u45 op het kunstgras van STVV, ’s anderendaags treedt Westerlo om 18u15 aan tegen KV Mechelen.

Speeldag 9 van de play-offs in de Jupiler Pro League:

Vrijdag 17 mei

Zaterdag 18 mei

Zondag 19 mei

Maandag 20 mei

Volg de Jupiler Pro League het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ video aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top