Trainer Roger Lespagnard verrast door de beslissing van Nafi Thiam om hun samenwerking te beëindigen

Sport | Waar veel atleten al vooruitkijken naar volgend jaar, heeft meervoudig medaillewinnares Nafissatou Thiam aangekondigd dat ze haar samenwerking met trainer Roger Lespagnard stopzet. Haar beslissing kwam zeer onverwacht, op de eerste plaats voor Lespagnard zelf.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De dubbele olympische kampioen zevenkamp maakte afgelopen donderdag via een Instagram-bericht haar beslissing wereldkundig. In een fotoreeks bracht ze hulde aan haar trainer, die Thiam sinds haar jeugd met raad en daad bijstond. Deze beslissing kwam als een verrassing omdat Thiam in de laatste twee jaren verschillende olympische, wereld- en Europese titels heeft verzameld.

Eenzijdig besluit

In een interview met RTBF vertelde Roger Lespagnard dat hij vooraf al de indruk had dat Thiam op zoek was naar verandering. Maar hij had deze eenzijdige beslissing niet verwacht. "Net zoals veel mensen ben ik verrast. Ik weet niet waarom ze dit heeft gedaan, maar we zullen het snel genoeg weten want ze zal binnenkort moeten trainen. Ik heb geen recht om haar te claimen, maar ik was wel verrast omdat ik dacht dat we de strategie van de komende jaren zouden bespreken. Desondanks staan we wel nog steeds op goede voet met elkaar. Ik steun haar nog steeds," aldus de zeventiger.

De samenwerking tussen de twee begon 14 jaar geleden. De voormalige tienkamper is erin geslaagd om Thiam naar de wereldtop van haar discipline te brengen: ze werd tweevoudig Olympisch kampioen, tweevoudig wereldkampioen en tweevoudig Europees kampioen. Het lijkt erop dat ze haar plafond heeft bereikt, en misschien is dat juist de reden waarom de wegen van Thiam en Lespagnard scheiden.

Nog hoger?

De mogelijkheid bestaat dat Thiam in tegenstelling tot Lespagnard niet vooruitkeek naar de Olympische Spelen van 2024 in Parijs, maar eerder haar zinnen heeft gezet op een hoger doel. De 28-jarige wereldkampioene heeft de meeste grote prijzen in haar discipline gewonnen, behalve een wereldtitel indoor en vooral een wereldrecord in de zevenkamp.

Om deze twee doelen te bereiken, moet ze nog harder aan zichzelf werken in sommige onderdelen. En hoewel Lespagnard haar al naar de wereldtop heeft gestuwt - met name in de horden of bijvoorbeeld de 800m - is dat niet genoeg. Ze zal andere oorden moeten opzoeken als ze nog hoger wil mikken. "Ze wil de club verlaten om ergens anders te trainen, maar je hebt daarvoor een trainer nodig die op verschillende onderdelen traint in plaats van één.  Als ze nog harder traint, kan ze zonder problemen records breken", aldus Roger Lespagnard. De tijd zal leren of Nafi de juiste keuze heeft gemaakt.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top