Leon Bailey, ruwe diamant op de rand van de doorbraak

UEFA Europa League | Bayer Leverkusen neemt het maandagavond op tegen het Inter Milaan van Romelu Lukaku tijdens de kwartfinales in de Europa League. Leon Bailey kan de kans grijpen om zich te tonen op het Europese toneel.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Op 31 januari 2017 trok de toen 19-jarige Bailey de deur van Racing Genk achter zich toe. Het werd een exit langs de achterpoort, in de dying seconds van de wintermercato. Zes maanden eerder had zijn schoonvader en tevens makelaar Craig Butler gedreigd met de Wet van ‘78 om een transfer naar Ajax te forceren. De Limburgers laten hun goudhaantje finaal vertrekken in het tussenseizoen. De linkerwinger tekent een contract in de Bayer Arena tot 2022.
 
De Bundesliga ontdekt een fenomeen
 
Het heeft lang geduurd eer de Jamaicaan zijn plaats kon opeisen in de basiself van zijn nieuwe ploeg. Het is wachten tot september 2017 eer Bailey een eerste keer beslissend kan zijn; met twee assists tegen Hamburg en zijn eerste treffer in Schalke speelt de snelle flankspeler zich in de gratie van zijn coach. Hij bleef voor de rest van het seizoen titularis. In totaal zou hij dat jaar 12 doelpunten scoren en zes assists afleveren in 34 matchen.
 
De twee daaropvolgende seizoenen toont Bailey zich minder scherp in de zone van de waarheid. Hij scoort respectievelijk slechts 5 en 7 rozen. Nochtans charmeert de Jamaicaan de tenoren van de Premier League, en wordt zijn naam steeds vaker genoemd in het buitenland. Zijn indrukwekkende snelheid, techniek en afwerking maken van hem een geduchte tegenstander, gevreesd door menig verdediger.
 
Uitgelezen moment voor vertrek?
 
Grosso modo drie jaar en zeven maanden na zijn aankomst in Duitsland, pendelt Bailey tussen de bank en het basiselftal. Het verdedigende opknapwerk van Bailey is altijd één van zijn werkpuntjes geweest. Het afval in zijn spel moet nog weggegomd worden. Trainer Peter Bosz kent zijn potentieel en verwacht veel van hem. Hij probeert Bailey uit te dagen en scherp te houden door hem te laten concurreren met andere aanvallende pionnen, zoals de 21-jarige Moussa Diaby.
 
Hij staat sinds de herneming van de competitie droog, maar Bailey heeft nog de kans om uit te blinken in Europa. Tegen de ervaren maar logge verdediging van Inter Milaan zou de Jamaicaan het verschil kunnen maken met zijn explosieve versnellingen. Aan hem om op training aan zijn coach te bewijzen dat hij zijn grenzen wil verleggen. Deze partij kan een kantelpunt betekenen in de carrière van Bailey, en een jumpstart vormen in de klim naar de crème de la crème van Europa.
 
De volledige kalender van de kwartfinales in de Europa League: 
 
Maandag 10 augustus
Inter Milaan - Bayer Leverkusen om 21u op La Deux
Manchester United – FC Kopenhagen om 21u

Dinsdag 11 augustus
Wolverhampton – Sevilla om 20u40 op Canvas
Shakhtar Donetsk - FC Basel om 21u

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top