België kent EK-tegenstanders: dit mogen de Rode Duivels verwachten

Sport | De Rode Duivels spelen op het EK 2024 tegen Roemenië, Slovakije en een nog te bepalen derde tegenstander. Domenico Tedesco & co mogen allerminst ontevreden zijn. Wat mogen ze verwachten van de tegenstanders op het Europees Kampioenschap?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Roemenië is op papier de beste tegenstander. De Roemenen staan 43ste op de FIFA-ranking (België staat 4de). Ze wisten hun groep best vlot te winnen met een 22 op 30. Ze waren te sterk voor Zwitserland, Israël, Wit-Rusland, Kosovo en Andorra. Roemenië scoorde 16 keer en incasseerde 5 goals. Ze teren op een strakke organisatie, die wordt neergezet door bondscoach Edward Iordanescu.

Met Nicolae Stanciu (ex-Anderlecht), Denis Dragus (Standard, maar nu uitgeleend aan Gaziantep), Vladimir Screciu (ex-KRC Genk), Denis Alibec (ex-KV Mechelen), Razvan Marin (ex-Standard) en Ianis Hagi (ex-KRC Genk) spelen er heel wat oude bekenden van de Belgische competitie voor het nationaal elftal.

België speelde in zijn geschiedenis al 12 keer tegen Roemenië. Ze wonnen 5 keer, verloren 5 keer en speelden 2 keer gelijk. De laatste onderlinge confrontatie dateert al van 2012, toen de Rode Duivels in een oefenpot met 2-1 verloren. Christian Benteke was toen de doelpuntenmaker van dienst.

Raad vragen aan Roberto Martinez

De tweede tegenstander is Slovakije, de nummer 45 op de FIFA-ranking. De Rode Duivels kunnen tips vragen aan ex-bondscoach Roberto Martinez. Hij speelde met Portugal twee keer tegen hen tijdens de EK-kwalificatiecampagne. Portugal was met 3-2 en 1-0 twee keer te sterk. De Slovaken eindigden tweede in de groep met een 22 op 30 en wisten Luxemburg, IJsland, Bosnië en Liechtenstein achter zich te houden. Ze scoorden 17 keer en incasseerden 8 tegengoals.

Het team wordt geleid door bondscoach Francesco Calzona. Met Patrik Hrosovsky hebben ze voor de Belgische voetballiefhebber een zeer bekende naam in de ploeg. De ervaren middenvelder komt uit voor Racing Genk. De meest bekende spelers zijn Milan Skriniar (PSG), Stanislav Lobotka (Napoli) en David Hancko (Feyenoord).

De Rode Duivels speelden drie keer tegen Slovakije en België won een keer en speelde twee keer gelijk. In 2013 speelden ze voor het laatst tegen elkaar. In Brussel werd het 2-1 na goals van Eden Hazard en Dries Mertens.

Wie van de vier?

Tot slot zijn er de vier landen die tijdens de play-offs uit Groep B die gaan uitmaken wie de derde tegenstander wordt. Met Oekraïne (22ste), Bosnië (69ste), IJsland (71ste) en Israël (75ste) mogen de Belgen zich ook opmaken voor een derde haalbare kaart.

Gert Verheyen was bij Sporza duidelijk. "De trainer zal het nooit toegeven, wij mogen dat wel zeggen. Dit is een makkelijke groep. Wie er nog bijkomt kan moeilijker zijn dan de twee die we al kennen. Roemenië en Slovakije staan op plaats 43 en 45 op de FIFA-ranking. Dit is de makkelijkste groep", aldus de ex-Rode Duivel.

België opent zijn campagne op 17 juni in Keulen met een duel tegen Slovakije. Op 22 juni bekampen ze Slovakije in Frankfurt en het derde groepsduel vindt plaats op 26 juni in Stuttgart.

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top