Australië en Italië willen opnieuw Davis Cup-geschiedenis schrijven

Sport | Dit jaar staan Australië en Italië tegenover elkaar in de finale van de Davis Cup. Deze twee landen hebben de competitie al jaren niet meer gewonnen, zeker niet sinds de restyling in 2019. Het is de vraag welke van de twee landen het pleit zal winnen in het enkelspel.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Sommige toeschouwers noemden het een geval van karma, anderen stelden eenvoudigweg dat het een kwestie van talent was. In de halve finale enkelspel voor mannen verloor de Servische Novak Djokovic van zijn Italiaanse evenknie Jannik Sinner. Saillant detail: voor de wedstrijd weigerde het team van Djokovic een dopingproef. De Servische teleurstelling was des te groter omdat Sinner in de derde set zelfs drie matchballen kon wegwerken. De nummer 1 van de wereld nam na de partij zijn verantwoordelijkheid op voor de nederlaag. "Dit betekent een grote teleurstelling voor mij. Ik neem er uiteraard de verantwoordelijkheid voor, omdat ik drie matchpunten heb gehad en zo dicht bij de overwinning stond", aldus Djokovic. Jannik Sinner won met 6-2, 2-6, 7-5. Ook in het dubbelspel tegen Djokovic won hij het pleit, waardoor Italië twee keer in de finale staat.

Dit is de eerste keer sinds 1998 dat Italië op zo'n hoog niveau te vinden is. In dat jaar verloor de Italiaanse deelnemer de finale tegen Zweden, nota bene op eigen terrein. De laatste Davis Cup-overwinning van Italië dateert uit 1976, toen het land Chili versloeg. Dit jaar maakt Italië onder leiding van Jannik Sinner (nummer 4 van de wereld) wellicht meer dan ooit de kans om een Davis Cup-titel te behalen. De klim naar de top was geen wandeling door het park, met 2 overwinningen tegen 1 verlies in de groepsfase, gevolgd door twee 2-1 overwinningen tegen Nederland en vervolgens tegen Servië. In de finale neemt Italië het op tegen Australië, een andere grote tennisnatie.

Revanche

De Australiërs wisten voor het tweede jaar op rij de finale te bereiken. Vorig jaar werden ze verslagen door Canada, maar dit jaar moesten ze zich geen zorgen maken over concurrentie uit Noord-Amerika. Finland schakelde het Canadese team immers uit in de kwartfinale. Vervolgens schakelden Alexei Popyrin en Alex de Minaur respectievelijk Otto Virtanen en Emil Ruusuvuori uit.

Australië stond begin jaren 2000 te boek als een van de grootste tennislanden ter wereld en bereikte tussen 1999 en 2003 vier keer de finale in vijf edities van de Davis Cup. Het land won zowel in 1999 als 2003. Daarna duurde het tot 2022 tot we Australië opnieuw in de finale zagen meedoen. Dit jaar hoopt het Australische team voor de 29e keer een Davis Cup te winnen en zo stilaan het record van de Verenigde Staten te benaderen. De Amerikanen zijn met 32 overwinningen nog altijd de meest succesvolle natie op de Davis Cup.

Lees meer:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top