Moet België nu al vrezen voor een loodzwaar EK?

Sport | Aanstaande zaterdag vindt in Hamburg de loting voor de poules van Euro 2024 plaats. Deze loting zou wel eens voor een aantal zeer zware groepen kunnen zorgen. België moet nu toch al vrezen voor een loodzware groepsfase.

Door Pickx

Deel dit nieuws

België plaatste zich vlot voor het EK. De Rode Duivels eindigden eerste en Domenico Tedesco heeft net als zijn voorganger Roberto Martinez amper problemen gehad in de kwalificatiecampagne. De nieuwe start onder Tedesco verloopt voorlopig goed en België trekt met vertrouwen naar Duitsland, waar ze tot de outsiders voor de eindzege worden gerekend.

Geen Engeland of Portugal

Toch kan het wel eens zijn dat België in de groepsfase al vol aan de bak moet. De Rode Duivels kunnen een relatief haalbare, maar ook een zeer zware groep loten. De ploegen werden onderverdeeld in vier potten en in elke pot zitten wel enkele kleppers.

In pot 1 zit België. Zij ontlopen daardoor al toplanden als Duitsland (gastland), Frankrijk, Spanje, Portugal en Engeland. Tedesco & co ontlopen de beste ploegen, maar dat wil niet zeggen dat ze zich al zeker mogen wanen van de volgende ronde. Integendeel. Een 'Groep des Doods' is immers niet ondenkbaar.

Nederland en Italië?

Pot 2 bestaat uit Hongarije, Turkije, Roemenië, Denemarken, Albanië en Oostenrijk. Vooral de Denen zijn een te vermijden tegenstander. België presteerde de afgelopen jaren weliswaar goed tegen Denemarken, maar zij hebben toch een sterk elftal dat op het vorige EK nog de halve finale haalde. Landen als Hongarije, Turkije en ook Albanië kunnen verraderlijk zijn, maar een België in topvorm moet hen zeker de baas kunnen.

In pot 3 vinden we Nederland naast Schotland, Kroatië, Slovenië, Slowakije en Tsjechië. Nederland is een ploeg die geen wereldtop meer is, maar ze hebben vooral defensief nog heel wat kwaliteiten. Oranje is altijd een outsider voor de eindzege. Kroatië doet het al jaren enorm goed op toernooien en schakelden de Belgen in de groepsfase nog uit op het afgelopen WK.

Pot 4 heeft ook heel wat kwaliteit. Daar zitten de drie play-offwinnaars, maar ook Zwitserland, Servië en Italie. De Italianen misten de laatste twee WK's, maar zijn wel de Europese kampioen. Een ploeg om toch best te vermijden.

Als België pech heeft, kan het zomaar een groep loten met Denemarken, Nederland en Italië. Anderzijds is het ook mogelijk dat de Rode Duivels landen als Albanië, Slovenië en iemand uit de play-offs (genre Georgië, Luxemburg, Griekenland of Kazachstan) treffen. Het is dus vol spanning afwachten wie de Belgen in juni 2024 mogen bekampen.

De loting is nu zaterdag 2 december vanaf 17u50 live te volgen op VRT1.

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top