K.C. Jones, Celtics-legende en twaalfvoudig NBA-kampioen, is niet meer

Sport | Op kerstdag kwam triest nieuws van de Boston Celtics: NBA-legende K.C. Jones is overleden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

12 titels in de NBA: het doet duizelen. Het palmares van K.C. Jones oogt bijzonder fraai, en dan vergeten we nog de gouden medaille op de Olympische Spelen behaald met de VS in 1956 en twee NCAA-titels met San Francisco. K.C. Jones was een van de schaarse spelers die de ‘Triple Crown’ behaalde aan de zijde van Russell, Michael Jordan, Magic Johnson, Quinn Buckner, Jerry Lucas en Clyde Lovellette. 
 
Jones speelde 9 seizoenen in de NBA, een competitie die hij pas op latere leeftijd vervoegde. Tijdens zijn negenjarige loopbaan won hij 8 titels op rij met de Boston Celtics, tussen 1959 en 1966. Enkel Bill Russel en Sam Jones hebben meer titels gewonnen in hun carrière.
 
Evenveel succes als trainer
 
Als point-guard was zijn spel niet per se spectaculair, bewijzen zijn statistieken: hij haalde een carrièregemiddelde van 7,4 punten. In de defensie daarentegen was dat andere koek. Met zijn 1 meter 85 heerste hij in de lucht.
 
Hij verbaasde vriend en vijand door zijn pensioen aan te kondigen in 1967, na de nederlaag van zijn team in de play-offs tegen Philadelphia Sixers. Nadien stortte hij zich in een carrière als trainer. Hij leidde onder andere Washington naar de NBA-finales in 1975. Drie jaar voordien had hij de titel weggekaapt als assistent-coach met de Lakers.
 
Na zijn passage in de hoofdstad keerde Jones terug naar de club van zijn hart: Boston. Als assistent-coach van Celtics behaalde hij in 1981 een tiende NBA-titel. Nadien was hij 5 seizoenen hoofdcoach van Celtics. In dat tijdsbestek leidde hij zijn team, met onder anderen legende Larry Bird, 4 keer naar de NBA-finales. Hij wint er 2, in 1984 en 1986. De Lakers van Magic Johnson waren de enigen die de Celtics konden doen zwichten, in 1985 en 1987.
 
In 1989 werd Jones in de Basketball Hall of Fame opgenomen. Hij overleed op 25 december 2020 op 88-jarige leeftijd.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top