Giro 2024: wie klopt Tadej Pogacar?

Sport | De Giro 2024 begint op zaterdag 4 mei in Venaria Reale en eindigt drie weken later in Rome, op zondag 26 mei. Door de afwezigheid van titelverdediger Primoz Roglic zal zijn landgenoot Tadej Pogacar de te kloppen man zijn in de 107e editie van de Ronde van Italië.

Deel dit nieuws

Begin mei start traditioneel de eerste grote ronde van het seizoen. Dit jaar staan er maar liefst vijf bergetappes en twee tijdritten op het programma van de 107e Giro d'Italia.

Deze editie opent met een 136 kilometer lange heuvelachtige etappe rond Turijn, die start voor het Koninklijk Paleis van Venaria. De eerste tijdrit vindt plaats in etappe 7 tussen Foligno en Perugia (37,2 km). De eerste etappe in het hooggebergte is voorzien voor de dag nadien, met een finish op de top van Prati del Tivo (14,6 km aan 7%) aan het einde van een 153 km lange rit vanuit Spoleto.

Twee tijdritten

De tweede tijdrit is voorzien voor etappe 14 tussen Castiglione delle Stiviere en Desenzano del Garda (31 km). Daarna volgt een reeks van drie ritten in het hooggebergte, afgewisseld met een rustdag. Rit 15 verbindt Manerba del Garda met Livigno via de Mortirolo (12,6 km aan 7,6%), de Passo di Foscagno (14,6 km aan 6,5%) en de slotklim over de Passo di Eira (4,7 km aan 7,7%).

Daags na de tweede rustdag vertrekt het peloton weer vanuit Livigno voor 202 kilometer koers en een finish op de top van de Monte Pana (7,3 km aan 5,5%) in Santa Cristina Valgardena met een beklimming van de mythische Stelvio (20,2 km aan 7,2%). Etappe 17 verbindt Val di Gardena met de top van de Passo del Brocon (11,9 km aan 6,5%).

Na de 20ste en voorlaatste rit tussen Alpago en Bassano del Grappa, inclusief twee beklimmingen van de Monte Grappa (18,1 km aan 8,1%), zou deze Giro in een definitieve plooi kunnen liggen. De opvolger van de Sloveen Primoz Roglic wordt gekroond op zondag 26 mei na een etappe van 126 km door de straten van Rome, in de schaduw van het Colosseum.

Wie gaat de strijd aan met Pogacar?

De uittredende winnaar doet dit jaar niet mee. Door zijn afwezigheid zullen alle ogen gericht zijn op zijn landgenoot Tadej Pogacar, die dit jaar mikt op de dubbel Giro-Tour de France. Voor de Sloveen, die al sinds het begin van het seizoen domineert, wordt het zijn allereerste Giro, maar desalniettemin is hij de overweldigende favoriet voor de eindzege.

Zijn belangrijkste rivalen zijn de onverwoestbare Geraint Thomas, die vorig jaar op een zucht van de roze trui strandde op het eindpodium, en de in vorm verkerende Romain Bardet. Maar Pogacar zal ook renners als Ben O'Connor, Damiano Caruso, Daniel Felipe Martinez en de jonge Antonio Tiberi in de gaten moeten houden. Aan Belgische kant moet Cian Uijtebroeks, die de Visma-Lease a Bike-ploeg aanvoert voor het algemeen klassement, zich mengen in de strijd om het hoogst haalbare. Tim Merlier zal proberen te schitteren in de vlakke etappes.

Volg de Giro d'Italia van 4 tot 26 mei op Eurosport. 

Klik hier voor de volledige wielerkalender.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top