Wat te onthouden uit de carrière van Marcin Wasilewski

Premier League | Hij maakt deel uit van het kransje buitenlandse voetballers die onze Jupiler Pro League mee gekleurd hebben. Cultheld van het Astridpark, en ooit smaakmaker van onze vaderlandse competitie. Op zijn 40ste besloot Marcin Wasilewski om zijn voetbalschoenen aan de haak te hangen. Terugblik op een sprankelende maar turbulente carrière.

Door Pickx

Deel dit nieuws

194. Zoveel matchen speelde ‘Wasyl’ in het shirt van Anderlecht tussen 2007 en 2013. De Pool, die overkwam van Lech Poznan, werd in een mum van tijd een gevestigde waarde op de rechtsachter van paars-wit. Maar het waren vooral zijn persoonlijkheid en overgave die van hem een icoon van het Astridpark maakten.
 
In augustus 2009 dreigde een vroegtijdig fin de carrière na een clasico die in het geheugen van iedere voetbalfan gegrift staat. De Poolse international werd het slachtoffer van een drieste tackle van Axel Witsel. De beelden waren bloedstollend: Wasilewski ligt languit op de grond en schreeuwt het uit van de pijn, zich naar de haren grijpend als hij zijn gebroken been ziet. De balans is zwaar: dubbele open beenbreuk. Een lastige, ellenlange revalidatie was zijn deel. Hij zou pas in mei 2010 opnieuw een officiële wedstrijd spelen.
 
Wasyl bleef zijn club lange tijd trouw. Pas na 4 kampioenstitels (2007, 2010, 2012, 2013) en 1 Belgische beker verruilde hij in 2013 Brussel voor Leicester City. Maar hij zou Anderlecht altijd in het hart blijven dragen. En op zijn lichaam: hij liet het clublogo op zijn kuit tatoeëren.
 
Kampioen van Engeland
 
De Pool is bijna 33 jaar wanneer hij het Kanaal oversteekt. Leicester speelde toen nog in de tweede klasse. Met de Foxes wordt Wasyl in 2014 kampioen in de Championship. Het daaropvolgende seizoen draagt hij zijn steentje bij aan het behoud van zijn nieuwe club in de Premier League. 
 
En toen volgde het fameuze seizoen 2015-2016, toen Leicester een modern sprookje beleefde. Niemand gaf een cent om de kansen van de Foxes op de landstitel, en toch gebeurde het onmogelijke. Wasilewski en zijn ploegmaats gaven alle voetbalanalitici het nakijken en pakten de allereerste Premier League-titel in de clubgeschiedenis. De Pool stond dat droomseizoen echter bitter weinig op het veld. Onvoldoende zelfs om door de FA officieel als kampioen bestempeld te worden. Toch behoort de landstitel ook hem toe.
 
In 2017 keerde Wasyl terug naar zijn geboorteland, 10 jaar nadat hij op avontuur vertrok naar het buitenland. Hij vond onderdak bij Wisla Krakau. De 40-jarige Pool zat sinds vorige zomer zonder ploeg nadat zijn contract bij zijn club niet werd verlengd, en besloot nu om zijn carrière te beëindigen.
 
Steunpilaar van de nationale ploeg
 
Maar de oud-Anderlechtspeler schitterde niet enkel in clubverband. Hij blonk ook uit bij zijn nationale ploeg, waar hij 60 selecties verzamelde en twee keer scoorde. In 2002 versierde hij zijn eerste cap: een match tegen Denemarken. Zijn eerste doelpunt voor zijn land maakte hij in 2006, tegen de Verenigde Arabische Emiraten.
 
In 2008 werd hij opgeroepen voor het EK in Zwitserland en Oostenrijk, het eerste EK waar Polen aan deelnam. Idem in 2012, voor het EK in Polen en Oekraïne. Wasyl was toen het ouderdomsdeken van het Poolse elftal. Beide keren overleefde Polen de groepsfase niet: Wasyl en co eindigden telkens als laatste in hun poules.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top