Blijft bekersprookje FC Saarbrücken voortduren?

Bundesliga | De Duitse voetbalcompetitie schoot op 16 mei het post-coronavoetbaltijdperk op gang. Deze week vangt ook de eindfase van de Duitse bekercompetitie aan. Naast eersteklassers Bayern München, Eintracht Frankfurt en Bayer Leverkusen dingt ook het nietige A. FC Saarbrücken mee naar de oppergaai. Wij doken in de voetbalgeschiedenis en visten er enkele illustere voorbeelden uit die Saarbrücken het goede voorbeeld geven.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Dinsdagavond ontvangt de kampioen van de Regionalliga Südwest 1. FC Saarbrücken (de competitie in de amateurreeks in het zuidwesten van Duitsland is reeds definitief stilgelegd, red.) Bayer Leverkusen in hun lege tijdelijke thuishaven Hermann-Neubergerstadion. Dat het echter kan spoken in het stadion dat normaal gesproken plaats biedt aan slechts 6800 toeschouwers, daar kunnen eersteklassers 1. FC Köln en Fortuna Düsseldorf een hartig woordje over meespreken.

De Duitse vierdeklasser uit het Saarland schakelde naast de twee eersteklassers op weg naar de halve finales ook nog tweedeklassers Jahn Regensburg en Karlsruher SC uit. Al was vooral de laatste wedstrijd tegen Düsseldorf een ware thriller. Daniel Batz, de keeper van de ex-club van Gunter Thiebaut, stopte maar liefst 5 strafschoppen (1 in de reguliere speeltijd en 4 in de strafschoppenreeks) om Saarbrücken als eerste vierdeklasser ooit te laten doorstoten naar de halve eindstrijd. Dat het daar echter niet dient te eindigen bewijzen talloze voorbeelden uit de voetbalgeschiedenis, waarvan we er hier twee uitlichten.

Quevilly en Real Madrid B tonen goede voorbeeld

Dat bekercompetities steevast garant staan voor sprookjesverhalen blijkt als we een blik werpen op de recente geschiedenis. Zo stuntte de Franse amateurclub US Quevilly twee keer in drie jaar in de Coupe de France. Als vierdeklasser sneuvelt het in 2010 in de halve finales tegen Paris Saint-Germain, maar het is vooral twee jaar later dat de club uit Rouen geschiedenis schrijft. Als derdeklasser schakelt het achtereenvolgens Marseille en Rennes uit om uiteindelijk in de finale nipt het onderspit te delven tegen Lyon.

Voor het ultieme bekersprookje moeten we echter iets verder teruggaan in de geschiedenis. In 1979-1980 verbaasde Real Madrid Castilla, de B-ploeg van Real Madrid, de hele wereld. Als opleidingsploeg van de Koninklijke schakelde het in de Copa del Rey achtereenvolgens Athletic Bilbao en koploper in de Liga Real Sociedad uit. Met een team met een gemiddelde leeftijd van slechts 20 jaar bereikten Ricardo Gallego en co de finale waarin ze uitkwamen tegen … Real Madrid A. Daarin kon Castilla echter geen vuist meer maken en de A-ploeg won met duidelijke 6-1 cijfers. Als troostprijs mocht Castilla echter wel Europa in, als eerste en tot nog toe ook enige opleidingselftal ooit. Saarbrücken weet dus waar het inspiratie kan halen om Leverkusen uit te schakelen en zichzelf definitief in de voetbalannalen te spelen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top