In de Ronde van Zwitserland spelen de bergen een glansrol

Sport |

De 87ste editie van de Ronde van Zwitserland wordt verreden van 9 tot 16 juni. Van de start in Vaduz, de hoofdstad van Liechtenstein, tot de finish in Villars biedt de wedstrijd een gevarieerd parcours, hoewel klimmers een streepje voor hebben.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Net als het Critérium du Dauphiné wordt de Ronde van Zwitserland beschouwd als voorbereiding op de Tour de France, maar dan nog is de rittenkoers pure eye candy, zowel vanwege het schilderachtige landschap als vanwege het sterke deelnemersveld. Want ook al geldt de Tour de Suisse als opmaat naar La Grande Boucle, het niveau is zeker niet van de poes. Het oogstrelende Alpendecor is spek naar de bek van klimmers, hoewel de eerste ritten ook kansen bieden voor sprintspecialisten.

Na een proloog van iets minder dan 5 kilometer in de straten van Vaduz (Liechtenstein) op zondag, heeft de tweede etappe naar Regensdorf al een paar hellingen in petto. De laatste klim van de dag zou de plannen van de sprinters weleens in de war kunnen sturen.

Op dinsdag is de etappe tussen Steinmaur en Rüschlikon op papier de makkelijkste in deze Tour de Suisse. Het grootste deel van de rit verloopt – naar Zwitserse normen – vrij vlak, enkel op het einde gaat het licht bergop. De laatste 800 meters lijken dan ook een prooi voor de punchers.

Met de vierde etappe op woensdag volgt het zware werk. De lange beklimming van de Gotthardpas moet het decor vormen voor de eerste krachtmeting tussen de kanshebbers op de eindzege. Welke favoriet zal de eerste gaten slaan op iets meer dan 2.000 meter hoogte?

Ronkende namen aan de start

Na nog een aankomst bergop in Carì de volgende dag, zou het algemeen klassement op vrijdag al wat meer in z’n plooi moeten vallen. In de zesde etappe steekt het peloton de Nufenenpas over, het hoogste punt van de rittenkoers dit jaar, voordat de loodzware klim naar Blatten-Belalp zich aandient.

Tijdens de rit van zaterdag zal het peloton zich op een achtbaan wanen. Er staan drie cols op het programma, waaronder de slotklim naar Villars-sur-Ollon. Het wordt de laatste kans om tijd te winnen voor de afsluitende tijdrit. Die 15 kilometer lange tijdrit zou de klimmersbenen moeten aanspreken, gezien het stijgingspercentage.

Ook deze keer verschijnt een keur aan toprenners aan de start. Titelverdediger Mattias Skjelmose krijgt concurrentie van Richard Carapaz, Egan Bernal, Lenny Martinez, João Almedia, Enric Mas en Tom Pidcock. Onder meer Maxim Van Gils, Arnaud De Lie en Thibau Nys verdedigen de Belgische kleuren. Na zijn opgave in de Ronde van Italië, zal Cian Uijtdebroeks het seizoen hervatten in deze rittenkoers. 

Het uitzendprogramma op Pickx+ Sports 1:

  • Etappe 1 (9 juni): 15u00 – +/-17u40
  • Etappe 2 (10 juni): 15u00 – +/-17u40
  • Etappe 3 (11 juni): 15u00 – +/-17u40
  • Etappe 4 (12 juni): 15u00 – +/-17u40
  • Etappe 5 (13 juni): 15u00 – +/-17u40
  • Etappe 6 (14 juni): 14u00 - +/-16u40
  • Etappe 7 (15 juni): 14u50 – +/-18u00
  • Etappe 8 (16 juni): 15u00 – +/-17u40

Volg de Ronde van Zwitserland van 9 tot 16 juni live op de zender Pickx+ Sports 1, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus. Geniet elke avond van de hoogtepunten van de dag in het magazine "Musette" op de zender Pickx+.

Klik hier voor de volledige wielerkalender. Op Pickx+ Sports zijn deze zomer exclusieve uitzendingen te zien van wedstrijden als de Ronde van Polen, de Ronde van Burgos en de Ronde van Duitsland.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top