Dit waren de sportieve hoogtepunten van het jaar 2023

Sport |

2023 was een jaar vol sportieve emoties! Pickx brengt een terugblik op enkele hoogtepunten van de afgelopen twaalf maanden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Antwerpse dubbel

Wat een prestatie! Het was Antwerp-aanvoerder Toby Alderweireld die zijn club een eerste Jupiler Pro League-titel in 66 jaar bezorgde, vijf jaar na hun terugkeer in de hoogste klasse. Met nog drie clubs die kans maakten om kampioen te worden, zorgde de voormalige Rode Duivel in de 94e minuut van de laatste wedstrijd van het seizoen tegen KRC Genk voor een ongelofelijke thriller. De Great Old bevestigde zijn solide vorm door 11 van de 18 mogelijke punten te pakken in de play-offs, genoeg om de titel te pakken. De mannen van Mark van Bommel boekten zelfs een dubbel succes in dit seizoen, nadat ze in april voor het eerst sinds 1996 de Beker van België wonnen – ten koste van KV Mechelen.

Manchester City wint Champions League

Vijftien jaar nadat Manchester City werd gekocht door een publiek investeringsfonds uit de Verenigde Arabische Emiraten, ging het definitief de geschiedenis in door de eerste Champions League te winnen in de geschiedenis van de club. Nadat de Citizens van Pep Guardiola de afgelopen jaren maar al te vaak niet aan de verwachtingen hadden voldaan, konden ze op 10 juni in Istanboel dankzij een nipte 1-0 overwinning op Inter eindelijk de beker met de grote oren in ontvangst nemen. Ondersteund door onder anderen Kevin De Bruyne en Erling Haaland op het hoogtepunt van hun kunnen, maakten de Engelse kampioenen de hele campagne indruk door RB Leipzig, Bayern München en Real Madrid in stijl te verslaan.

Denver schrijft NBA-geschiedenis, 12 op rij voor Oostende

Denver, eerste in de Western Conference en dominant tijdens de play-offs, sloeg dit jaar eindelijk toe. In een oververhitte Ball Arena klaarden de Nuggets de klus in Game 5 tegen Miami Heat, om zo het eerste NBA-kampioenschap in hun geschiedenis binnen te halen. Het was een logische overwinning, dankzij het onstuitbare optreden van Nikola Jokic.

Dichter bij huis liet Ostende zien dat ze nog steeds het sterkste team van België zijn door hun 12e titel op rij te winnen. Nochtans werden ze eerder tijdens het seizoen nog zwaar verslagen op nationaal niveau – maar ook in de Elite Gold, waar ze tweede werden achter Antwerp. Na verlies in de finale van ZZ Leiden konden ze echter geen eerste titel in de BNXT League binnenhalen.

Vingegaards tweede Tour

Op 18 juli verbaasde Jonas Vingegaard zijn rivalen met een krachtige tijdrit in Passy en Combloux. De 26-jarige Deen stak met kop en schouders boven de rest uit. Gesteund door een foutloos Jumbo-Visma team kruisigde hij de concurrentie de volgende dag op de Col de la Loze. Daarna wist hij eenvoudig zijn voorsprong te behouden en verzekerde zich van zijn tweede opeenvolgende overwinning in de Ronde van Frankrijk. Daarmee voegt hij zich op het podium bij zijn grote rivaal Tadej Pogacar, dit jaar tweede in het algemeen klassement, op wie hij een kolossale voorsprong van 7'29 had opgebouwd.

Regenboogtrui voor Evenepoel

Een jaar na zijn triomf in de wegwedstrijd werd Remco Evenepoel, 23 jaar en 198 dagen oud, de eerste Belgische en de jongste wereldkampioen tijdrijden in het wegwielrennen. De in Schepdaal geboren renner versloeg de Italiaan Filippo Ganna met 12 seconden over het 47,8 km lange parcours in Sterling als onderdeel van de Super Mondials in Schotland. Een nieuwe wereldtitel voor de man die ook Luik-Bastenaken-Luik, het Belgisch kampioenschap, de Clasica San Sebastian en drie etappes van de Ronde van Spanje in 2023 wist te winnen.

Djokovic breekt records

Waar zal Novak Djokovic stoppen? Op 36-jarige leeftijd beleefde de Servische tennislegende opnieuw een stratosferisch seizoen, dat hij in stijl afsloot door voor de zevende keer in zijn carrière de Masters te winnen, waarmee hij de enige houder werd van het record voor meeste overwinningen in het toernooi. Door deze triomf eindigde hij het jaar ook voor de achtste keer in zijn carrière als nummer één van de wereld: ook een record. Bovendien werd hij de eerste speler die in totaal 400 weken aan de top van de wereldranglijst stond. Maar bovenal, door na de Australian Open en Roland Garros ook de US Open te winnen eiste de ‘Djoker’ in september zijn 24e Grand Slam-titel op, waarmee hij het record van Margaret Court evenaarde.

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top