Om in het oog te houden: deze clubs lijken op weg richting Challenger Pro League (update december)

Sport |

Terwijl we nog steeds zullen moeten wennen aan het vernieuwde competitieformat in de Challenger Pro League, kan het ook geen kwaad om ons vizier alvast eens te richten op de degradatieplaatsen in de Jupiler Pro League en promotieplaatsen in eerste nationale. Zoals de papieren op dit moment liggen, spelen KV Kortrijk, KVC Westerlo, OH Leuven en KAS Eupen de play-downs in 1A, terwijl Lokeren-Temse en RAAL La Louvière zich (mits licentie) mogen opmaken voor profvoetbal.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Na elke eerste speeldag van een nieuwe maand hebben we er met onze redactie een gewoonte van gemaakt om een extra nauwkeurige blik te werpen op de degradatieplaatsen in de Jupiler Pro League en de promotieplaatsen in eerste amateur. Zo blijven we op de hoogte van de mogelijke nieuwkomers in de Challenger Pro League volgend seizoen.

Degradatie uit Jupiler Pro League

Zoals steeds herhalen we eerst en vooral nog eens het nieuwe format: de vier ploegen die na de reguliere competitie op plaats 13, 14, 15 en 16 staan in de Jupiler Pro League spelen de Relegation Play-offs om te bepalen wie zich redt, wie degradeert en wie nog barragewedstrijden moet spelen. Het puntentotaal van de ploegen wordt op nul gezet. Wie eerste eindigt in deze play-downs redt zich, de tweede speelt barragewedstrijden tegen de winnaar van de Promotion Play-offs in de Challenger Pro League (plaats 3 tot en met plaats 6) en de laatste twee ploegen degraderen rechtstreeks.

Na zestien speeldagen zien we een klein kloofje tussen de onderste drie clubs in het klassement: KV Kortrijk (10 punten), KVC Westerlo (11 punten) en OH Leuven (12 punten) met de plaatsen in de rechterkolom: KV Mechelen (18 punten), RWDM (18 punten), Charleroi (17 punten) en KAS Eupen (15 punten).

In vergelijking met onze vorige update zijn nog steeds dezelfde clubs in degradatiegevaar, maar lijken vooral Sporting Charleroi, RWDM en KV Mechelen zich te hebben herpakt. OH Leuven pakte geen enkel punt in de laatste maand, terwijl KV Kortrijk, KVC Westerlo en KAS Eupen elk één punt wisten te sprokkelen. Nog steeds dezelfde namen als vorige keer, met andere woorden – al is het bij de rode lantaarn wel alle hens aan dek: trainer Glen De Boeck, sinds begin oktober aan het roer bij KV Kortrijk, werd opnieuw de laan uitgestuurd.

Promotie uit eerste nationale

Meer euforie in eerste nationale, waar KSC Lokeren-Temse (41 punten) inmiddels nadrukkelijk de leiding heeft overgenomen van RAAL La Louvière (35 punten). In onze vorige twee updates stond de Henegouwse club nog bovenaan het klassement, nu zakken ze een plaatsje naar de tweede promotieplaats in het klassement. De eerste twee ploegen promoveren rechtstreeks naar de Challenger Pro League, mits ze een proflicentie kunnen bemachtigen.

KSK Heist stond twee maanden geleden mee op kop, maar is inmiddels weggezakt naar plaats 6 in het klassement. Vorige maand merkten we vooral de knappe prestaties van Jong Gent (nu 26 punten) en de Zebra Elites (nu 23 punten) op. Nu zien we vooral de sterke opmars van Hoogstraten VV. De troepen van trainer Frank Belmans zijn vijf wedstrijden op rij ongeslagen en duiken zo op op plaats drie in het klassement, met 26 punten. Kunnen ze nog roet in het eten gooien van het leidersduo?

Om in het oog te blijven houden!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top