Dramatische wending: PSG’s last-minute penalty tegen Newcastle doet stof opwaaien

Sport |

Paris Saint-Germain pakte dinsdagavond een onverwacht punt tegen Newcastle in de Champions League dankzij een zeer omstreden penalty die in de laatste momenten werd toegekend door scheidsrechter Szymon Marciniak. De Parijzenaars blijven daardoor in de running voor kwalificatie.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het was een beslissing die alles veranderde. Net toen Newcastle dacht dat het dinsdagavond de overhand had in de Champions League, met een heroïsche voorsprong tegen PSG in de toegevoegde tijd, kregen de Magpies een koude douche dankzij een penalty die werd toegekend aan Kylian Mbappé na een fout van Tino Livramento.

Met een punt uit het gelijkspel hebben de Fransen hun lot in eigen handen op de laatste speeldag van de groepsfase bij Borussia Dortmund. De Engelsen op hun beurt, met twee punten achterstand op de mannen van Luis Enrique naast AC Milan, moeten winnen van de Rossoneri en moeten rekenen op een overwinning van de Duitsers, die zich al hebben geplaatst voor de laatste 16 van de Champions League.

Parijzenaars ineffectief

Al dit drama had voorkomen kunnen worden als PSG effectiever was geweest voor het doel. Sterker nog: de Parijzenaren schoten maar één keer raak op 31 pogingen. Maar het is ook te danken aan de bezoekers en de tactiek van Eddie Howe na de vroege openingstreffer van Alexander Isak. Het was een defensief systeem dat José Mourinho en Diego Simeone zeker niet onwelgevallig zou zijn geweest.

Helaas voor de Britten werd al het harde werk dat ze tijdens de wedstrijd hadden verricht naar de prullenbak verwezen door een meer dan twijfelachtige scheidsrechterlijke beslissing. De krachtige back-pass van Ousmane Dembele in het strafschopgebied werd opgevangen door Tino Livramento, die de bal tegen zijn elleboog zag stuiteren. De scheidsrechter oordeelde vervolgens dat de arm van de rechtsback het oppervlak van zijn lichaam kunstmatig vergrootte.

De beroemde opzettelijke handregel

De reden waarom de beslissing verdeeldheid zaait en de voetbalwereld in beroering brengt, is de vermeende ‘opzettelijkheid’ van het gebaar. Omdat de standpunten elk jaar veranderen, zijn velen vergeten dat de regel waarbij een arm die de bal raakt na een stuit op een ander deel van het lichaam geen strafschop oplevert, niet meer van kracht is sinds dit seizoen. Desondanks laat de snelheid van de actie in dit geval nooit toe om met zekerheid te zeggen dat de verdediger de intentie had om vals te spelen.

Wat nog verontrustender is, is dat 25 minuten eerder hetzelfde was gebeurd en de scheidsrechter toen een andere beslissing nam. In de 72e minuut raakte de 17-jarige middenvelder Lewis Miley de bal ook aan met zijn hand, nadat de bal van zijn knie was gestuiterd. Zonder de hulp van VAR dit keer, beoordeelde Szymon Marciniak, scheidsrechter van de laatste WK-finale en verre van een beginneling, het gebaar als natuurlijk. Een oordeel met twee maten en twee gewichten dus, in de ogen van de voetbalwereld – en wel eentje met grote gevolgen.

Speeldag 5 van de UEFA Champions League op Pickx+ Sports:

Woensdag 29 november

Volg 100% van de UEFA Champions League op de Pickx+ Sports-zenders, beschikbaar in de tv-opties Pickx Sports en Pickx All Stars & Sports.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ video aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top