De Jonge Duivels hopen opnieuw een zegereeks te starten tegen Spanje

Sport | Nadat de Jonge Duivels vrijdag in Roeselare werden verslagen door Schotland, zag onze nationale jeugdvoetbalploeg een einde komen aan een reeks van drie overwinningen. Dinsdag wacht de Belgen opnieuw een moeilijke wedstrijd tegen Spanje. De inzet is hoog, want als ze verliezen, is de kans groot dat ze zich niet kunnen kwalificeren in Groep B.

Door Pickx

Deel dit nieuws

"De voorbereiding op de match tegen Schotland zal moeilijker zijn dan tegen de Spanjaarden. De Schotten spelen laag en zetten heel snel een blok op de counter", waarschuwde trainer Gil Swerts vóór de vierde wedstrijd in deze kwalificatiereeks voor het EK 2025. Helaas voor de Jonge Duivels is het gevreesde scenario toch waarheid geworden in Roeselare. De Belgen begonnen gretig aan de wedstrijd, maar werden al gauw verrast door een opportunistische tegenstander. Chilokoa-Mullen en Lyall Cameron zorgden ervoor dat de stand bij rust al 0-2 was. In de tweede helft probeerden de Belgen nog de meubels te redden, maar ze vonden geen opening meer in de efficiënte Schotse verdediging.

Door deze nederlaag komt er een einde aan de zegereeks van de Jonge Duivels en komt Schotland op gelijke hoogte met ons land, al moet gezegd worden dat België tot nu toe niet helemaal wist te overtuigden. In hun eerste drie wedstrijden tegen Kazachstan, Malta en Hongarije behaalden de beloften telkens nipte overwinningen. Dat ze toch driemaal een zege behaalden, is vooral op het conto te schrijven van Kazeem Olaigbe. Hij scoorde drie van de vier doelpunten in deze reeks.

Uitdaging

Onze landgenoten zitten nu niet bepaald in een benijdenswaardige positie. Hoewel we een gelijk aantal punten delen met Schotland, worden zij op de tweede plaats gerangschikt omdat ze een hoger puntensaldo hebben. Dinsdag wacht de Belgen in Leuven een nog grotere uitdaging met de wedstrijd tegen Spanje, dat groepsleider is dankzij een perfecte score van 12 punten op 12 en nul tegendoelpunten. De Spaanse beloftes gelden als gangmakers in deze competitie. Tijdens de afgelopen vier edities van het EK hebben ze drie keer de finale bereikt en één keer gewonnen, in 2019.

Hoewel de samenstelling van de Spaanse U21-ploeg elk jaar wijzigt - net zoals elke andere deelnemer, beseffen de Jonge Duivels maar al te goed dat het spelniveau van hun tegenstrevers zeer hoog ligt. Het is vooral oppassen voor beslissende spelers als Gabri Veiga, Pablo Torre en Diego López. Het is daarom maar de vraag of onze landgenoten de huidige favoriet van Groep B kunnen verslaan. Eén ding is zeker: ze zullen hun spelniveau wat moeten verhogen.

Tot slot moeten we nog vermelden dat de negen groepswinnaars en de drie beste nummers twee worden gekwalificeerd voor het hoofdtoernooi. Slowakije is als gastland automatisch gekwalificeerd. De overige zes nummers twee zullen het in november 2024 tegen elkaar mogen opnemen in de play-offs om een van de drie laatste kwalificatieplaatsen te bemachtigen.

Volg de wedstrijd van België U21 tegen Spanje aanstaande dinsdag 21 november vanaf 19u45 op Pickx+ Sports 1, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Lees meer:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top