Van de Franse tweede klasse naar eeuwige roem in de Premier League

Sport |

De carrière van Pierre-Emerick Aubameyang kent een paar rare bokkensprongen: de Gabonese international klom van de Franse tweede klasse op naar de Premier League, waar hij bij Arsenal uitgroeide tot één van de absolute smaakmakers. In de herfst van zijn carrière volgde een korte passage bij Barcelona en een mislukt huwelijk met Chelsea, om uiteindelijk in Marseille te belanden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Gabonees, die ook een Frans paspoort heeft, belandde in 2007 op 17-jarige leeftijd in de jeugdopleiding van AC Milan. Hij maakte deel uit van de selectie die vierde eindigde in de Champions Youth Cup in Maleisië, waar hij naam maakte en de aandacht trok van internationale scouts. Hij scoorde tegen elke tegenstander en eindigde het toernooi met zeven doelpunten in zes wedstrijden.

In 2008 tekende hij een profcontract bij Milan, maar hij werd meteen uitgeleend aan de Franse tweedeklasser Dijon om ervaring op te doen. Hij scoorde dat seizoen in totaal tien goals voor zijn club. In de zomer van 2009 volgde een uitleenbeurt aan Lille, in de Ligue 1. Hij trof er slechts twee keer raak in veertien wedstrijden, waarvan vier als titularis. In de zomer van 2010 werd Aubameyang uitgeleend aan Monaco. Na twee goals in negentien wedstrijden werd hij in januari 2011 alweer uitgeleend aan Saint-Etienne.

Ontbolstering in de Ligue 1

Eind 2011 tekende Aubameyang een contract tot juni 2016 bij Saint-Etienne. Twee maanden later lukte de 22-jarige aanvaller al een hattrick tegen Lorient. Hij zou dat seizoen zestien doelpunten scoren in de Ligue 1, vijf minder dan topschutter Olivier Giroud van Montpellier en vier minder dan Lille-sensatie Eden Hazard. In zijn tweede seizoen bij Saint-Etienne deed Aubameyang nog beter met negentien competitietreffers. Daarmee eindigde hij als tweede in de topschuttersstand in de Franse Ligue 1.

Al snel ontgroeide Aubameyang de Franse competitie. In 2013 tekende hij een contract voor vijf seizoenen bij de Duitse vicekampioen Borussia Dortmund. Bij de overgang was een transfersom van 12 miljoen euro gemoeid. Een maandje later beleefde de 24-jarige international een droomdebuut bij de verliezende finalist van de Champions League: op de openingsspeeldag in de Bundesliga trof hij drie keer raak voor zijn nieuwe club.

In 2015 greep Aubameyang net naast de titel van Afrikaans Speler van het Jaar. Hij strandde in de verkiezing op de tweede plaats, achter de Ivoriaan Yaya Touré. Het jaar erna waren de rollen omgedraaid: Aubameyang werd verkozen tot Afrikaans Speler van het Jaar, voor Yaya Touré. De Gabonese international werd dat seizoen door de Duitse spelersvakbond (VDV) ook verkozen tot speler van het seizoen in de Bundesliga. Het seizoen 2016-2017 eindigde hij als topschutter van de Bundesliga met liefst 31 treffers, één meer dan doelpuntenmachine Robert Lewandowski.

Sterkhouder bij Arsenal

In 2018 trok Aubameyang naar Arsenal na 141 doelpunten in 213 wedstrijden voor Dortmund. Bij The Gunners werd hij de vervanger van de naar Manchester United vertrokken Alexis Sanchez. Met de overgang was een slordige 63 miljoen euro gemoeid, een clubrecord. Hij werd door zijn club uitgeroepen tot speler van het seizoen 2019/2020, waarin hij 29 goals scoorde in 44 matchen. In 2020 verlengde Aubameyang zijn contract bij de Londenaars met drie jaar. Hij ontbond datzelfde contract echter al in 2022, nadat hij een hele tijd niet meer gespeeld had vanwege een disciplinaire sanctie. De spits was goed voor 92 doelpunten in 162 wedstrijden over alle competities voor Arsenal. Hij prijkt daarmee in de top tien van clubtopschutters aller tijden bij The Gunners.

Een dag later rijfde FC Barcelona, dat aan een gigantische besparingsoefening bezig was, de vrije speler binnen. In zes maanden bij de Spaanse grootmacht was Aubameyang goed voor dertien goals in 24 wedstrijden. In september 2022 tekende hij voor twee jaar bij Chelsea, maar dat bleek geen geslaagd huwelijk. Na amper één goal in vijftien wedstrijden hield de Gabonese spits het al voor bekeken in Londen, waar hij op een zijspoor was beland, en trok hij in de zomer van dit jaar naar zonnigere oorden: Marseille. Daar zit de intussen 34-jarige aanvaller aan vijf goals en drie assists in 16 wedstrijden.

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top