Hoe de Europese droom een nachtmerrie is geworden voor Antwerp FC

Sport |

Na de 1-4 pandoering tegen FC Porto gisteren staat Antwerp troosteloos laatste in zijn poule H met nul punten uit drie wedstrijden. Met bovendien 12 tegendoelpunten, bijna een negatief record. Halfweg de groepsfase in de Champions League kunnen we dan ook niet anders concluderen dan dat The Great Old bij zijn debuut op het grootste Europese toneel keihard op zijn limieten (en een trauma) botst.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het las als een sprookje: na 13 jaar tweede klasse de terugkeer in de Belgische eerste klasse en daar meteen weer een topploeg om rekening mee te houden. Culminerend in de dubbel beker-landstitel vorig seizoen. Royal Antwerp FC, stamnummer 1, was na een heel lange periode weggeweest te zijn weer het nummer 1 van België.

Het debuut in de Champions League dit seizoen moest de kers op de taart worden. Coach Mark van Bommel slaagde erin zijn ploeg voorbij de kwalificatieplay-offs (tegen AEK Athene) te gidsen, wat op zich al een verdienste is, maar van dan af was de pret over. Met FC Barcelona, FC Porto en Sjachtar Donetsk kreeg Antwerp zware tegenstanders in de maag gesplitst.

Dat er op de openingsspeeldag verloren zou worden van Barça was ingecalculeerd, al deed de machteloosheid die de Sinjoren daarbij etaleerden toch pijn aan de ogen. 5-1 werd het in Barcelona. Weg was de zelfverzekerdheid en defensieve onverzettelijkheid waarmee Antwerp vorig seizoen de Belgische competitie domineerde. Een eerste deuk in het ego.

Trauma

Maar het was vooral de thuisnederlaag tegen Sjachtar Donetsk op speeldag 2 die er inhakte. Een 2-0 voorsprong werd na rust nog helemaal uit handen gegeven. De Oekraïners, nochtans flink gedecimeerd en geplaagd door de oorlog in eigen land, wonnen met 2-3. Pijnlijk. Zeker omdat het eigenlijk de match was die gewonnen moest worden als Antwerp zicht wil behouden op Europees overwinteren. Het zal immers tussen de Oekraïners en de Antwerpenaren gaan om de derde plek in de groep te bemachtigen.

Want dat ook FC Porto een maatje te sterk is voor dit Antwerp werd gisteren bewezen op speeldag 3. Opnieuw een thuiswedstrijd waarin eigenlijk punten moesten behaald worden, maar de Portugezen lieten geen spaander heel van Toby Alderweireld en co. Die kwamen eerst nog wel op voorsprong via een opportunistische goal van Alhassane Yusuf -vervanger van de geblesseerde Mandela Keita- maar weer ging Antwerp na rust compleet kopje onder. Invaller Evanilson lukte een hattrick voor Porto en klokte zo het resultaat af op een droge 1-4. Stilaan ontwikkelt stamnummer 1 een “tweede helft-trauma”. (bekijk hier de hoogtepunten uit die wedstrijd)

Antwerpsupporters roeren zich

Daar staat Antwerp dan halfweg de poulefase: troosteloos laatste in zijn groep. Met nul punten en liefst 12 tegendoelpunten. Bijna een negatief record in de Champions League na drie speeldagen. Daarmee is de fiere Antwerpse club toch een beetje de risee van Europa, niet wat de ambitieuze voorzitter Paul Gheysens voor ogen had met deze volgende stap in de verrijzenis van The Great Old.

En ook niet wat de fanatieke Antwerpsupporters in gedachten hadden. Hun enthousiasme keerde gisteren op de Bosuil plots om in een grimmige protestactie, de politie moest na het laatste fluitsignaal zelfs met het waterkanon tussenkomen in de tribunes. Zo wordt de Europese droom stilaan een nachtmerrie. Of zorgt Antwerp in de terugwedstrijden alsnog voor de ommekeer?

Tegen Sjachtar en Porto was de eerste helft immers telkens meer dan degelijk, vanuit een goede organisatie, maar na rust werden ruimtes te groot en ontbrak de scherpte. Twee belangrijke werkpunten. Of zoals coach Van Bommel en kapitein Alderweireld, allebei mannen met genoeg CL-ervaring op de teller, gisteren samen besloten: “Op dit niveau moet je 90 minuten top zijn, geen 45 minuten.”

Volg de UEFA Champions League op de zenders van Pickx+ Sports. Eén keer per maand zendt Pickx+ een wedstrijd uit van deze competitie. De zenders Pickx+ Sports en Pickx+ zijn beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ video aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top