Deze ex-sterspeler uit de Premier League genoot van zijn tijd bij Lille OSC

Ligue 1 | Joe Cole speelde zeven jaar bij Chelsea, maar de hoge verwachtingen kon hij er nooit helemaal inlossen. Na een passage bij Liverpool belandde hij in 2011 bij de Franse club Lille OSC. In Frankrijk hoopte de aanvallende middenvelder op zijn 29ste weer zijn absolute topniveau te halen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Joe Cole werd sinds zijn debuut bij West Ham United aanzien als een groot talent. Hij versierde een toptransfer naar Chelsea, waar hij van 2003 tot 2010 speelde. Hij won er de nodige prijzen met drie landstitels, twee FA Cups en een League Cup. Maar na zeven seizoenen liep zijn verhaal af en trok hij transfervrij naar concurrent Liverpool. Daar tekende hij voor vier seizoenen, maar Cole kon er zich niet helemaal doorzetten.

Hij was vaak geblesseerd en Kenny Dalglish zag in hem niet echt een basispion. Cole was niet tevreden. "Ik heb gewoon een reeks van vijf of tien wedstrijden op rij nodig om weer op mijn beste niveau te komen", verzekerde de Engelse international met 56 caps, die er destijds van droomde om op het EK van 2012 te spelen.

Overtuigd door Rudi Garcia

Lille OSC zag zijn kans en wist hem op huurbasis naar Frankrijk te halen. "Mijn zaakwaarnemer kreeg drie aanbiedingen uit Frankrijk, van Marseille, Bordeaux en Lille", zei de speler enkele jaren later aan de Franse sportkrant L’Équipe. "Ik heb wedstrijden van deze teams gezien en was onder de indruk van de kwaliteit van het spel van Lille. Ik sprak nadien een uur met Rudi Garcia. Toen ik zijn kantoor verliet, wist ik dat ik voor Lille ging spelen."

Lille OSC was toen een interessante ploeg. Het was voor de derde keer Frans landskampioen geworden en had een zekere Eden Hazard, toen nog maar 20 jaar, in de selectie rondlopen. Hij was toen net verkozen tot ‘Speler van het Jaar’ in de Ligue 1. Cole leek dus een goede keuze te maken. Hij maakte snel indruk door meteen een assist uit te delen in zijn eerste wedstrijd bij de Noord-Franse club. Nadien zou hij nog bijzonder vaak spelen. Cole tikte af op 43 wedstrijden met daarin 9 goals en 6 assists. Na dat ene seizoen keerde hij terug naar Liverpool.

Het bleef bij een seizoen

"Ik vond het een geweldige ervaring”, legde hij nadien uit aan The Daily Mail. “Het was een gok en een echte uitdaging om de Premier League te verlaten. Ik had nog nooit in een ander kampioenschap gespeeld, maar ik wilde dit nieuwe avontuur met mijn gezin uitproberen. Ik heb genoten van mijn seizoen bij Lille OSC. We kenden een geweldig jaar."

De speler geraakte er helemaal in de ban van trainer Rudi Garcia, die hij jaren later nog steeds beschouwt als “de meest onderschatte coach van Europa." Na een korte terugkeer op Anfield, waar hij slechts af en toe speelde onder leiding van toenmalig coach Brendan Rodgers, keerde Cole -die uiteindelijk niet aan het EK deelnam- terug naar West Ham United.

Uiteindelijk kwam hij nog uit voor Aston Villa, Coventry City en twee jaar voor de Amerikaanse tweedeklasser Tampa Bay Rowdies. Daar beëindigde hij op 37-jarige leeftijd zijn spelerscarrière.

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top