Strooit Malinwa nog meer zand in de Antwerpse machine?

Jupiler Pro League |

Zaterdagavond wacht Royal Antwerp FC een pittige streekderby tegen KV Mechelen. Na drie wedstrijden op een rij zonder een gemaakt doelpunt wordt het voor Mark van Bommel en zijn ploeg een uitdaging om dit weekend en nadien tegen Sjachtar Donetsk eindelijk offensieve oplossingen te vinden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

“Een ongelooflijk compliment”, noemde Mark van Bommel het, de defensieve manier waarop KAA Gent, toch de leider in onze competitie, de midweekwedstrijd aanpakte tegen zijn team. Hein Vanhaezebrouck, doorgaans een adept van voetbal gestoeld op balbezit en offensieve intenties, trok een dubbele afweergordel op. Net zoals RWD Molenbeek dat enkele dagen eerder met succes had gedaan.

Vanhaezebrouck legde zo het pijnpunt bloot van Antwerp FC in deze nieuwe campagne: een gebrek aan efficiëntie voor doel en vooral een gebrek aan creativiteit om tegen versterkte defensies een opening te vinden. Ook Van Bommel merkte het al op. “Onze status is duidelijk veranderd ten opzichte van vorig seizoen”, vertelde hij nog na het gelijkspel tegen Gent.

Alles te verliezen

Dat is meteen de voornaamste reden waarom Antwerp, vorig seizoen winnaar van landstitel én beker, tot nog toe niet echt kon imponeren met vlot voetbal. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ze eigenlijk ook vorig seizoen al niet zo heel vaak voor sprankelend offensief spektakel zorgden. Het recept van Van Bommel -nochtans een volbloed Nederlander die voor topclubs als Barcelona en Bayern voetbalde- is altijd geweest: een stevige organisatie en speculeren op een individuele bevlieging, stilstaande fase of snelle omschakeling. Dat bleek vorig seizoen bijzonder productief.

Maar het is het lot van elke succesploeg: tegenstanders beginnen met andere intenties aan een duel. Als titelverdediger heb je alles te verliezen, wat een heel andere benadering van een wedstrijd vergt. Vooralsnog blijkt The Great Old niet klaar voor die gewijzigde status. De organisatie blijft prioriteit nummer één, waardoor de offensieve spelers vaak in een ondertal moeten opereren en zelden één-tegen-éénduels kunnen aangaan. Het resultaat is dat Antwerp in 8 competitiewedstrijden amper 3 keer kon winnen. Verdedigend zit het wel snor, met amper 4 tegengoals hebben ze de beste defensie van het land tot dusver, maar offensief sputtert de motor.

Drie keer niet kunnen scoren

Vooral in de voorbije weken zit er zand in de machine. In de laatste drie duels kon Antwerp geen enkele keer scoren (5-0 op Barcelona, 0-0 tegen RWDM en 0-0 tegen Gent). Analisten wijzen op het vertrek van Calvin Stengs, vertrokken naar Feyenoord, die met zijn vista en fijnzinnige techniek toch dikwijls een beslissende actie in huis had en linies kon doorbreken. Anderzijds is er het gebrek aan concurrentie of valabele backup voor Vincent Janssen.

Vorig seizoen was er in de eerste helft nog Michael Frey, maar die verkommert nu in de B-kern. Hij is persona non grata verklaard onder Mark van Bommel. Antwerp haalde met George Ilenikhena wel een gegeerd toptalent en een ruwe diamant voor diep in de spits, maar de Franse Nigeriaan is nog maar 17 jaar en heeft dus amper ervaring op het hoogste niveau. Kan je van hem een directe meerwaarde verwachten? Jurgen Ekkelenkamp, Jacob Ondrejka, Arbnor Muja en Michel-Ange Balikwisha blijven deze competitiestart dan weer onder de verwachtingen.

Het probleem voor Antwerp is dat het tot de winterstop niet kan bijsturen, de transfermarkt is immers gesloten. Tot dan is het hopen dat Vincent Janssen niet geblesseerd raakt, dat de anderen aan vertrouwen winnen en dat Van Bommel misschien een ander tactisch recept vindt. Uitdagingen genoeg!

Volg de wedstrijden van de Jupiler Pro League, inclusief de match tussen KV Mechelen en Antwerp FC deze zaterdag om 20u30 op Eleven Pro League 1, het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ video aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top