RB Leipzig heeft alles in huis om Bayern het vuur aan de schenen te leggen in de titelstrijd

Bundesliga |

Aan de leiding na vijf speeldagen in het nieuwe seizoen in de Bundesliga: Bayern München. Weer zij. Al lijkt de concurrentie dit seizoen toch beter gewapend om de titelstrijd aan te gaan. Het Bayer Leverkusen van Victor Boniface bijvoorbeeld, maar ook RB Leipzig dat met Loïs Openda en Xavi Simons twee ontbrekende puzzelstukjes wist toe te voegen aan zijn collectief. De topper Leipzig – Bayern van dit weekend zal al een eerste richting aangeven.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Bayern München lijkt zijn nieuwe topschutter beet te hebben: toptransfer Harry Kane breekt momenteel records in de Bundesliga, met 7 treffers in zijn eerste 5 wedstrijden staat hij netjes in een lijst met illustere namen als Gerd Müller, Miroslav Klose en Mario Mandzukic, allemaal ex-spitsen van Bayern die in hun eerste vijf wedstrijden even straffe cijfers konden voorleggen. Maar Kane doet daar ook nog eens 3 assists bij.

Kortom, Bayern vaart onder bewind van coach Thomas Tüchel en scherpschutter Kane weer op titelkoers. Op weg naar een twaalfde Duitse landstitel op een rij. Maar ook RasenBallsport Leipzig schoot stevig uit de startblokken met 12 op 15. De ploeg uit het voormalige Oost-Duitsland is sinds de promotie naar de Bundesliga in 2016 uitgegroeid tot de meest te duchten concurrent voor Bayern. In 2017 en 2021 eindigden ze telkens als tweede, in 2019, 2020 en vorig jaar werden ze derde in de eindstand.

Snelheid voorin

Vorig seizoen veroverde RB Leipzig de Duitse beker en deze zomer toonden ze in de DFL-Supercup tegen Bayern dat ze sterker zijn dan ooit: 3-0 werd het voor Leipzig. Daarbij valt op dat vooral de verdedigende organisatie beter staat dan ooit. Trainer Marco Rose switcht doorgaans tussen een onuitgegeven 4-2-2-2 systeem of een traditionele 4-4-2, met als constante factor dat het centrum goed bevolkt blijft, de flanken open gelaten worden voor de oprukkende backs (de Duitse internationals Raum en Henrichs) en voorin gespeculeerd wordt op de snelheid van het duo Timo Werner-Loïs Openda. Twee gelijkaardige types, maar het werkt wonderwel.

Met Benjamin Sesko en Yussuf Poulsen lopen er ook nog twee waardige alternatieven in de kern, twee rijzige spelers, die een ander type voetbal toelaten. Door de blessure van Werner krijgt het duo Sesko-Openda wellicht de voorkeur in de topper van zaterdag tegen Bayern.

Xavi Simons, de nieuwe ster van de Bundesliga

Ook Dani Olmo, de Spaanse international die in de Supercup zijn bloedvorm etaleerde met een hattrick, is onzeker door een blessure. Daarom zullen op het middenveld alle ogen gericht zijn op het Nederlandse supertalent Xavi Simons. Amper 20 jaar, maar nu al de nieuwe ster van de Die Roten Bullen. Simons geldt al sinds zijn prille jeugd als een absoluut toptalent. Na een moeilijke overgang van de jeugd naar het profvoetbal bij PSG, ontbolsterde Xavi Simons vorig seizoen helemaal tijdens een uitleenbeurt bij PSV, waar hij de regisseur in het offensieve compartiment was -en er onder meer Thorgan Hazard op de bank hield.

Met 3 goals en 4 assists in 5 competitiewedstrijden toont de Nederlandse international dat hij ook in de Bundesliga meteen impact kan hebben. “Hij is heel actief en bereidwillig, heeft veel loopvermogen en spelintelligentie. Met zijn totaalplaatje past hij heel goed bij RB Leipzig”, liet technisch directeur Max Eberl recent nog optekenen. Enige probleem voor Leipzig: Simons is slechts gehuurd voor één jaar en keert in principe na dit seizoen terug naar PSG, waar hij nog steeds onder contract ligt. Leipzig doet er alvast alles aan om hem zo snel mogelijk definitief vast te leggen.

Geslaagd debuut voor Openda

Ook “onze” Loïs Openda heeft zijn start bij zijn nieuwe club niet gemist. In het spel is hij nog niet altijd even efficiënt of betrokken -wat ook niet echt zijn stijl is-, maar aan efficiëntie voor doel ontbreekt het hem niet. Met 3 doelpunten en 1 assist in 5 wedstrijden mag zijn competitiestart meer dan geslaagd genoemd worden. Allemaal zeer gunstige voortekenen voor trainer Marco Rose en de zijnen, die met Simons, Sesko en Openda de ontbrekende puzzelstukjes gevonden hebben voor hun collectief.

Na zijn mislukt avontuur bij Borussia Dortmund is Rose, een geboren en getogen Leipzignaar, eindelijk thuis. Klaar om na twee titels in de Oostenrijkse competitie met zusterclub Red Bull Salzburg (2018 en 2019) eindelijk ook te oogsten in de Duitse Bundesliga. Zou het?

Het programma van speeldag 6 in de Bundesliga op Eleven Sports:

Vrijdag 29 september

Zaterdag 30 september

Volg de Bundesliga het hele seizoen lang, inclusief de topper tussen RB Leipzig en Bayern München deze zaterdag om 18u30, op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports Proximus.

Lees meer:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top