Moet Anderlecht zijn ambities bijstellen na uitvallen Thomas Delaney?

Jupiler Pro League | RSC Anderlecht boekte een 3 op 9 in zijn laatste drie duels. Tegen Club Brugge verloor het ook nog eens Kasper Dolberg en Thomas Delaney met blessures. Dolberg zijn blessure is niet ernstig, Delaney is wel een tijdje buiten strijd. Heeft dat grote gevolgen voor de Brusselaars?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Thomas Delaney kwam na een duel enkele minuten voor de rust zwaar neer op zijn schouder. Hij trok duidelijk met veel pijn naar de kant. De Deense middenvelder liep een sleutelbeenbreuk op en is een tijdje afwezig. Dat is een serieuze domper voor paars-wit.

Delaney meteen belangrijk

Delaney is sinds zijn komst meteen uitgegroeid tot de leider op het middenveld. Hij gaat als eerste de strijd aan en brengt ook de nodige rust in balbezit. Daarnaast is Delaney ook verbaal heel aanwezig en stuurt hij zijn ploegmaats. In de twee topmatchen tegen KRC Genk en Club Brugge viel het meteen op als hij niet op het veld stond.

In Genk werd de 31-jarige huurling van Sevilla vreemd genoeg gewisseld in de extra tijd. Amadou Diawara kwam in de plaats. Die ging meteen in de fout, waardoor Genk alsnog de 1-1 scoorde. Tegen Club Brugge viel diezelfde Diawara in, maar positioneel stond hij niet goed bij de 1-1 van Club Brugge. Al ging ook Killian Sardella in de fout.

Brian Riemer mist met Delaney de komende periode dus een zeer belangrijke speler. Hij gaat een oplossing moeten zoeken. Er zijn wel enkele spelers die in aanmerking komen.

Diawara of andere invulling op het middenveld?

Eerst en vooral is er dus Amadou Diawara, een speler die de club eigenlijk liever kwijt dan rijk was in de zomer. De ervaren middenvelder is dramatisch aan het seizoen begonnen. Zijn vormpeil zorgt er misschien voor dat Riemer andere opties gaat overwegen. Kristian Arnstad zat tegen Club Brugge op de bank, maar kreeg geen minuten. De Noor is stevig gezakt in de pikorde. Nochtans heeft hij met zijn loopvermogen, diepgang en werkkracht heel wat kwaliteiten die nodig zijn om Delaney te vervangen. Krijgt de jongeling nog eens een kans?

Justin Lonwijk werd ook gehaald om Riemer meer opties te geven op het middenveld. Na een degelijke invalbeurt tegen Royal Antwerp FC is hij echter uit beeld geraakt. De Nederlander liep een lichte blessure op en kampte met een fysieke achterstand. De afgelopen weken trainde hij volop mee om die achterstand weg te werken. Zien we hem plots weer opdraven? Hij is fysiek sterk, heeft diepgang en is technisch onderlegd.

Riemer kan ook kiezen om Mats Rits op de '6' te zetten, Théo Leoni op de '8' en dan voor een echte '10' kiezen. Daarvoor heeft hij opties genoeg. Thorgan Hazard, Alexis Flips, Mario Stroeykens en zelfs Anders Dreyer kunnen op die positie uit de voeten.

Riemer gaat tactisch dus wellicht wat moeten wijzigen na het uitvallen van Delaney. Met wedstrijden tegen KAS Eupen en KV Mechelen in het verschiet kan hij proberen om wat meer voor de aanval te kiezen. Hoe dan ook is het wegvallen van Delaney een zeer grote aderlating. Kost het Anderlecht de komende weken punten of kan Riemer de juiste formule vinden om zijn afwezigheid op te vangen?

Volg de wedstrijden van de Jupiler Pro League, inclusief de match tussen KAS Eupen en RSC Anderlecht deze zaterdag om 16u op Eleven Pro League 1, het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ video aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top