De (des)illusie van de directe vrije trap: voorlopig ging er slecht een vrijschop binnen in de JPL én een in de CPL

Jupiler Pro League | Als een scheidsrechter een vrije trap toekent aan de rand van het strafschopgebied, dan gaan de verwachtingen in de tribunes meteen pijlsnel omhoog. Iedereen ziet een unieke kans om een doelpunt te scoren, maar de realiteit is dat er dit seizoen heel zelden gescoord wordt vanuit een directe vrije trap.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Zowel in de Jupiler Pro League als in de Challenger Pro League ging er voorlopig welgeteld één vrijschop rechtstreeks binnen.

In de JPL tekende KVM-aanvoerder Rob Schoofs voorlopig voor de enige rechtstreekse vrijschopgoal (op de openingsspeeldag tegen Club Brugge) en in de CPL is Denderaanvoerder Lennard Hens de enige die de doelman van de tegenstander al kon verschalken met een stilstaande fase (uit bij RFC Luik).

Onscherp vizier

In eerste klasse A werden er nochtans al 48 pogingen ondernomen met STVV'er Aboubakary Koita op kop. Hij probeerde het al 6x, maar was dus nog niet succesvol. Ook Hugo Siquet (5x voor Cercle) en Cameron Puertas (4x voor Union) konden - ondanks herhaaldelijke pogingen - hun vizier nog niet scherp stellen.

In eerste klasse B zitten de specialisten aan 38 pogingen en hier is Lommelmiddenvelder Alex Granell voorlopig degene die het vaakst probeerde (en miste). De Spanjaard zit aan vier pogingen.

Geen abnormaliteit

Een grote schande is dat natuurlijk niet. Zo moest FC Barcelona bijna 2,5 jaar wachten op een vrijschopdoelpunt nadat ene Lionel Messi de club had verlaten. Ferran Torres kon de streak pas tien dagen geleden stoppen met een vrijschopgoal tegen Real Betis.

Maar de volgende keer dat één van onze profspelers in 1A of 1B zich achter het leer zet voor een directe vrijschop, is zenuwachtig geschuifel tot het puntje van je stoel misschien niet direct nodig.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top