De toekomstige Rode Duivels: Kyriani Sabbe, het nieuwe defensieve talent van Club Brugge

Beloften |

Club Brugge heeft de laatste jaren regelmatig spelers voortgebracht die barsten van het talent. Een recent voorbeeld is Kyriani Sabbe. En dat is maar goed ook, want hij laat zich gelden als rechterflankverdediger, een positie waar de Duivels nog te weinig diepgang hebben.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Terwijl de hoop in het Belgische voetbal soms gevestigd is op spelers die nog geen minuut in het eerste elftal hebben gespeeld, is dat niet het geval met Kyriani Sabbe. Sabbe, een product van de jeugdacademie van Club Brugge en international bij de U19, heeft zich al meermaals laten opmerken in de eerste klasse en de Europese competitie.

De jonge West-Vlaming, amper 18 jaar oud, voelt zich zowel op links als op rechts thuis en speelde al een 15-tal wedstrijden voor Blauw-Zwart, waarvan het merendeel in de Conference League. Dit jaar laat de verdediger zijn sporen na: met uitzondering van de openingswedstrijd tegen Mechelen speelde hij al elke match van het seizoen mee in de Jupiler Pro League – waarvan drie keer als starter. En met 2 assists in 6 wedstrijden is zijn aanvallende bijdrage ook uitstekend.

Ervaring is eerste klasse

Kyriani Sabbe is een van de jongeren bij de club die optimaal heeft kunnen profiteren van de aanwezigheid van de U23’s, Club NXT, in de hoogste klasse. Hij maakte deel uit van het eerste experiment, in het seizoen 2020-2021, waarin hij 7 wedstrijden speelde op amper 16-jarige leeftijd. Hij keerde vervolgens met de beloften terug naar de Challenger Pro League, waar hij 23 wedstrijden speelde (2 goals en 3 assists).

Zijn regelmatige prestaties voor het eerste elftal dit jaar, op 18-jarige leeftijd, laat zien hoe nuttig het is om een U23-team te hebben dat in een professionele competitie kan spelen, met mannen in plaats van jongvolwassenen of zelfs tieners. De ervaring die hij er opdeed, heeft geholpen om zijn niveau nog verder op te krikken. En, vooral: het heeft Ronny Deila ertoe aangezet om Sabbe dit jaar een volwaardig lid van zijn selectie te maken.

Zijn stempel drukken

Het contract van Kyriani Sabbe werd aan het einde van vorig seizoen verlengd tot juni 2025, maar er is nog een weg te gaan voordat hij verder naar de toekomst kan kijken. Pas als hij een fulltime starter is, een integraal onderdeel van het team, kan hij de volgende stap in zijn carrière overwegen. Het vertrouwen dat zijn Noorse coach in hem stelt, bewijst in elk geval dat hij kan groeien bij Club Brugge.

En waarom zou hij na verloop van tijd niet overwegen om zijn stempel te drukken bij de Rode Duivels? Dit seizoen gaf bondscoach Domenico Tedesco Hugo Siquet zijn eerste cap. Sabbe kan zowel links als rechts spelen en zijn veelzijdigheid zal hem in staat stellen om mee te dingen naar een plaats in de kern. Al jaren zijn de posities van de links- en rechtsachter problematisch in het nationale team, dus er is een plek voor hem om in te vullen.

Tedesco heeft al duidelijk laten zien dat hij niet aarzelt om jongeren een kans te geven. Dus wie weet… misschien ligt een selectie voor Sabbe niet al te ver in de toekomst?

Fan van deze reeks? Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top