Hoe Leandro Trossard bij Arsenal (eindelijk) incontournable is geworden

UEFA Champions League |

Arsenal zette zijn CL-campagne met bravoure in: het smeerde PSV een droge 4-0 aan de broek. Grote man bij de Gunners was onze landgenoot Leandro Trossard, die daarmee nog maar eens zijn bloedvorm etaleerde en zo zijn status als nieuwe publiekslieveling en laatbloeier extra in de verf zette.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Arsenal kende vorig seizoen een fenomenale campagne maar greep uiteindelijk toch nog naast een eerste Premier League-titel sinds 2004. Eens te meer bleek Manchester City onklopbaar in die eindsprint. Maar het minste wat we kunnen stellen, is dat de Londense club onder Mikel Arteta een nieuw elan heeft gevonden. Voor dit seizoen steken de Gunners hun ambities niet onder stoelen of banken, getuige ook de aanwerving van Declan Rice voor 100 miljoen euro, en mikken ze op zowel Engelste landstitel als Europees succes.

Deze campagne werd alvast enthousiast ingezet: ze wonnen deze zomer de Community Shield tegen Man City, in de Premier League prijken ze na 5 speeldagen met een mooie 13 op 15 op de gedeelde tweede plaats en in de Champions League werd op speeldag 1 vlot met 4-0 gewonnen van PSV Eindhoven. De hoogtepunten uit die wedstrijd vind je hier.

Applauswissel voor Trossard

Een belangrijke factor in dat vroege succes is Leandro Trossard. Onze landgenoot verkeert in bloedvorm. Niet alleen maakte hij een enige mooie treffer voor de Rode Duivels tegen Estland, hij was vorige week ook de matchwinnaar tegen Everton, waar hij de enige goal van de wedstrijd maakte, en tegen PSV maakte hij de 2-0 met een droge knal in de benedenhoek. Opvallend weetje: het was voor de ondertussen 28-jarige Trossard zijn debuut in de CL. Typerend voor een laatbloeier als hij -later meer hierover.

Het zelfvertrouwen druipt momenteel van hem af en wanneer hij scoort, is dat nooit met een gelukje, maar altijd met flair. Dat kunnen de Arsenalsupporters duidelijk smaken. Tegen PSV werd hij na een uur naar de kant gehaald -de speelkalender is bijzonder druk, dus roteren is de boodschap- voor wat een applauswissel zou worden. Iedereen veerde recht in de tribunes van het Emirates Stadium.

Geen onbetwiste titularis

Best bijzonder, want een statuut als onbetwiste titularis heeft Trossard nog altijd niet. Eerder die van luxe-invaller of supersub. De Rode Duivel maakte tijdens de winterstop van vorig seizoen de overgang van Brighton & Hove Albion naar Arsenal. De Gunners betaalden 30 miljoen euro voor zijn transfer. In een ploeg die goed draaide en die al heel wat offensief talent bezat, was het voor onze landgenoot echter lastig om een basisplek te veroveren. Met Gabriel Martinelli, Bukayo Saka, Eddie Nketiah, Martin Odegaard en Gabriel Jesus kreeg hij af te rekenen met heel straffe concurrentie en daar kwam deze zomer nog Kai Havertz (ex-Chelsea) bij.

Maar zoals steeds slaagt Trossard er met enige vertraging in om iedereen te overtuigen. Zo gaat het al heel zijn carrière. Bij Genk werd hij aanvankelijk verschillende keren uitgeleend, om zo via Lommel, Westerlo en OHL uiteindelijk in 2016 toch zijn kans te krijgen in het A-team. Ook daar was het weer knokken voor erkenning. Pas wanneer Peter Maes door de Nederlander Albert Stuivenberg (nu assistentcoach bij Arsenal, nota bene) vervangen werd, kreeg hij echt zijn kans als Genkie.

Vooral zijn laatste seizoen daar, onder Philippe Clement, was de cumulatie van dat doorzettingsvermogen. Als fiere aanvoerder mocht Trossard in mei 2019 de kampioenentrofee in de lucht steken.

Laatbloeier

Ook bij Brighton duurde het even vooraleer Trossard echt als een sterkhouder werd gezien. Net als bij de Rode Duivels, waar hij lange tijd moest opboksen tegen een icoon als Eden Hazard, een speler met een gelijkaardig profiel als de Limburger.

En zo gaat het nu weer bij Arsenal. Sinds zijn komst in januari van dit jaar speelde Trossard 27 wedstrijden voor de Gunners. Meestal als invaller. Maar met 4 doelpunten en 11 assists is hij in die beperkte tijd wel al bijzonder performant geweest. Het komt neer op een beslissende actie om de 58 minuten, een heel erg hoog gemiddelde. Met nu ook de fans helemaal op zijn hand, kan coach Mikel Arteta niet anders dan de Rode Duivel een basisplaats "gunnen".

Volg de UEFA Champions League op de zenders van Pickx+ Sports! Eén keer per maand zendt Pickx+ ook een sportwedstrijd uit. Pickx+ Sports en Pickx+ zijn beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ video aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top