De BNXT League is terug: kan Oostende nummer 13 winnen?

Basketbal | Het Belgisch-Nederlandse basketbalkampioenschap, de BNXT League, begint dit weekend met enkele wijzigingen aan het derde seizoen. Aan Belgische zijde gaat Oostende voor een nieuwe titel en zij zijn ook nu de grote favoriet.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Enkele maanden geleden stond er geen maat op Oostende. De kustploeg domineerde in de finale van de Belgische play-offs tegen Antwerpen en won een twaalfde titel op rij. In de grote finale van de BNXT-play-offs ging het echter opnieuw mis tegen het Nederlandse Leiden.

Nieuw format

Kan Oostende deze keer wel die felbegeerde prijs winnen? Ze hebben in ieder geval de middelen. Maar voordat de finale van de BNXT-play-offs wordt bereikt, is er nog een lange weg te gaan. Aan Belgische kant zijn er nu elf clubs sinds Kortrijk zich aansloot bij de elite. De Belgische teams ontmoeten elkaar in een eerste nationale fase met thuis- en uitwedstrijden die zullen plaatsvinden van 22 september tot 17 februari.

Vanaf maart is het tijd voor grensoverschrijdende wedstrijden met de vijf beste clubs uit elk land in Elite Gold en de anderen in Elite Silver. Daarbij speelt elke Belgische club naast grensoverschrijdende wedstrijden 4 wedstrijden tegen een Belgische tegenstander. Op verplaatsing of in de eigen arena.

Er is echter ook een wijziging. De nationale play-offs worden met acht teams in plaats van zes afgewerkt. De 5 Elite Gold-clubs en de 3 beste Belgische Elite Silver-clubs vormen deze groep. De kwartfinales worden beslist in een ‘best of three’, de halve finales in een ‘best of five’. Met deze toename van het aantal wedstrijden verdwijnen de BNXT-play-offs tussen teams uit de twee landen. Er zal slechts één BNXT-finale in een 'best of three'-format plaatsvinden tussen de twee landskampioenen.

Liège als grote concurrent?

Aan Belgische zijde is Oostende uiteraard de grote favoriet. Ze zagen Vrenz Bleijenbergh de club verlaten, maar met Sam Van Rossom, Joppe Mennes en de Amerikanen Damien Jefferson en Khalil Ahmad verwelkomden ze een aantal nieuwkomers.

Olivier Troisfontaines verliet Oostende ook en keerde terug naar Luik. Die club werd overgenomen door de Amerikaan Ernie Cambo. Hij heeft grote ambities. Dat blijkt vooral uit de komst van Manu Lecomte, de Belgische international die de afgelopen jaren in de Verenigde Staten en bij enkele Europese clubs zijn brood verdiende. Met Alex Zampier kwam er een coach die assistent was in de NBA. Liège wil Oostende het leven zuur maken, net als de teams uit Antwerpen en Mechelen. Zij waren de afgelopen jaren de finalisten in de play-offs.

Volg wekelijks het beste uit de BNXT League, met op vrijdag 22 september het duel tussen Liège Basket Mons-Hainaut op de zender Pickx+ Sports 1, beschikbaar in de tv-topie Pickx Sports van Proximus.

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top