Christiaan Ravych, het nieuwe goudhaantje van het Belgische voetbal

Jupiler Pro League | Nadat hij vorig seizoen debuteerde bij Cercle Brugge, heeft Christiaan Ravych zich al snel gevestigd als een vaste waarde bij de Vereniging. Pickx blikt even terug op het traject dat de 21-jarige verdediger tot nu toe heeft afgelegd.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Ravych zag het levenslicht in Kortrijk en begon met voetballen bij FC Eendracht Kuurne en Racing Club Harelbeke. De West-Vlaming werd op 7-jarige leeftijd opgemerkt door scouts van Club Brugge, die hem naar het Jan Breydelstadion lokten. De centrale verdediger vertoefde uiteindelijk maar liefst tien jaar in de Brugse jeugdopleiding. Op 18-jarige leeftijd verraste hij vriend en vijand door te kiezen voor rivaal Cercle Brugge, waar hij op 8 december 2021 een semi-profcontract tekende.

Hij voltooide bij de Vereniging zijn opleiding en maakte in juli van dat jaar zijn profdebuut, waar hij de plaats innam van de geblesseerde Edgaras Utkus tegen RSC Anderlecht. Vervolgens pakte de verdediger hier en daar een paar minuten speeltijd. Door gebruik te maken van de afwezigheden van enkele collega's kreeg hij tijdens de herfst zijn eerste echte kans. In november bleek hij tegen Oud-Heverlee Leuven beslissend voor de 2-1 eindstand door zijn eerste doelpunt te scoren in de blessuretijd.

Een erkend talent

Zowel zijn management als Cercle maakten na deze ultieme goal de rekening en besloten in december 2022 dat Ravych een blijvertje was. Er werd hem prompt een contractverlenging tot 2025 voorgeschoteld, met een optie voor nog een jaar. "Christiaan bewees dit seizoen snel zijn waarde voor Cercle", verklaarde sportief directeur Carlos Avina destijds. "Zijn kwaliteiten vertegenwoordigen ons DNA. Christiaan past dan ook perfect in onze strategie om jonge Belgische talenten alle kansen te geven."

Sinds het einde van 2022 heeft Ravych het basiselftal niet meer verlaten en was hij enkel kort afwezig vanwege een gebroken hand. Hij sloot zijn eerste seizoen in de Jupiler Pro League af met 26 wedstrijden (waarvan 18 in de basis) op de teller. Zijn carrière in het professionele voetbal wordt zowel in België als vanuit het buitenland van naderbij gevolgd. 

Zo stond Ravych afgelopen augustus op de 47e plaats in de lijst van 100 spelers van het CIES Football Observatory die "klaar zijn om zich aan te sluiten bij een club uit een hoger echelon", naast vijf andere Belgen: Maarten Vandevoordt (4e), Zeno Debast (7e), Arthur Vermeeren (14e), Johan Bakayoko (18e) en Jorne Spileers (100e).

Bevestigen

Voor de tengere verdediger is nu de tijd aangebroken om zijn talent te bevestigen. Hij is het nieuwe seizoen alvast goed begonnen, aangezien hij tot nu toe heeft geprofiteerd van 100% speeltijd. Samen met zijn kompanen Jesper Daland en Boris Popovic verzekert Ravych bij Cercle de Brugse achterhoede. Het is ongetwijfeld dankzij deze defensieve stevigheid dat Cercle zeer goed aan het seizoen is begonnen, met een verrassende vierde plaats in het klassement na amper zeven dagen.

Kers op de taart voor Ravych was dat hij begin september voor het eerst is geselecteerd voor de Jonge Duivels met hun nieuwe trainer Gil Swerts. En hoewel hij voor de eerste wedstrijd van het jongerenteam tegen Kazachstan op de bank moest blijven zitten, lijdt het geen twijfel dat de zaken voor hem snel zouden kunnen veranderen als hij zijn huidige momentum voortzet.

Volg de wedstrijden van de Jupiler Pro League, inclusief de match tussen Cercle Brugge en Union Sint-Gillis deze zondag om 15u55 op Eleven Pro League 1, het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ video aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top