Carl Hoefkens en William Balikwisha: kan het vertrouwen hersteld worden?

Jupiler Pro League | Standard heeft eindelijk zijn eerste zege van het seizoen beet. De Rouches kunnen opgelucht ademhalen, maar er zijn nog steeds kopzorgen. Omtrent William Balikwisha, bijvoorbeeld. Die legde een belabberde prestatie op de mat en dat baart coach Carl Hoefkens zorgen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

William Balikwisha zal zijn wedstrijd tegen AS Eupen niet snel vergeten. De aanvallende middenvelder van Standard werd in minuut 78 ingebracht door Carl Hoefkens om er tien minuten later opnieuw afgehaald te worden. Balikwisha had een aandeel in de tegengoal van Eupen en dat was voor de coach aanleiding om hem onmiddellijk van het veld te halen.

Een Rouche, door en door

Balikwisha is sinds 2014 een speler van Standard-Luik. Hij kwam over van de jeugdopleiding van Anderlecht. De middenvelder doorliep daarna alle jeugdreeksen bij de Rouches en werd in 2019 een half jaartje uitgeleend aan Cercle Brugge om ervaring op te doen. In de winter van 2020 werd hij opnieuw uitgeleend en deze keer trok Balikwisha zes maanden naar Maastricht. Beide uitleenbeurten waren geen schot in de roos en Balikwisha bleef nadien gewoon aan Standard verbonden.

De speler heeft de afgelopen jaren naarstig verder gewerkt aan zijn kwaliteiten als middenvelder en dat loonde ook. Vorig seizoen was hij een vaste waarde in de kern van Standard en kon ook goede cijfers voorleggen: 31 wedstrijden in de reguliere competitie, 5 goals en 4 assists. De fans hadden gedacht dat hij dit jaar op zijn goede elan zou verdergaan, maar daar is voorlopig niet veel van te merken.

Tanend niveau

Het is voorlopig nog zoeken naar de redenen achter de malaise, maar sommigen menen dat de filosofie van Carl Hoefkens Balikwisha niet ligt. Ronny Deila gaf hem vorig seizoen een redelijk vrije rol, maar bij Hoefkens ligt dat anders. De nieuwe coach heeft Balikwisha een strikt takenpakket meegegeven, maar hierdoor lijkt het alsof de jongeling zijn gebruikelijke niveau amper haalt. Dat was ook te zien in de wedstrijd tegen Sint-Truiden.

Balikwisha had daarin moeite om het tempo te bepalen en zijn ploeg te laten opschuiven op het veld. Tegen Union was het ook niet schitterend want Balikwisha liep toen tegen twee gele kaarten aan. Tijdens de wedstrijden tegen Cercle, Kortrijk en RWDM deed hij zijn duit in het zakje, maar zagen we de oude Balikwisha ook niet terug.

Te horizontaal spel

Die oude Balikwisha wist met splijtende passes de ruimte te vinden voor teamgenoten. Hij had ook heel wat aanvallende impulsen en dat deed het spel van Standard danig deugd. Dit seizoen rukt hij minder snel op naar voren, verdeelt hij de ballen minder goed (lees: te horizontaal) en wordt hij ook makkelijker opzij gezet in duels.

Dat Hoefkens hem op de bank hield tijdens de wedstrijd tegen Eupen, was al een duidelijk signaal. Maar toen bleek dat Balikwisha een aandeel had in de tegengoal, was het geduld van de coach blijkbaar op. Hopelijk kan het vertrouwen hersteld worden en bewijst Balikwisha waarom hij vorig seizoen incontournable was.

Volg de Jupiler Pro League, met vrijdag 22 september vanaf 20u45 het duel tussen Standard en Westerlo, op de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ video aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Lees ook: 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top