België organiseert het eerste Europese kampioenschap gravel

Sport | Op zondag 1 oktober vindt in Oud-Heverlee de historische eerste editie van het Europees kampioenschap gravel plaats. Dan zal ook het Belgisch kampioenschap georganiseerd worden in de wielerdiscipline die de afgelopen jaren steeds meer aandacht kreeg.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Deze wielerdiscipline trekt steeds meer wielrenners aan die zichzelf willen testen, zonder daarbij hun specialiteit uit het oog te verliezen. Gravel is aan een opmars bezig en in België wordt dus het eerste Europese kampioenschap afgewerkt.

Voor ieder wat wils

Het is in Oud-Heverlee dat deze eerste wedstrijd op Europees niveau zal plaatsvinden, waarbij ook de driekleurentrui van de Belgische kampioen gravel zal worden uitgereikt. Het parcours is 77 kilometer lang, met daarin 710 hoogtemeters. Er zijn 44 kilometer aan onverharde wegen in het parcours, met ook nog eens 15 km autovrije betonstroken, 6 km kasseien en 12 km asfalt. Het profiel van de rit heeft een beetje weg van een Vlaamse klassieker.

"Gravel is op korte tijd een wielerdiscipline op zichzelf geworden, zowel op het hoogste niveau als voor de recreant”, weet ook Tom Van Damme, voorzitter van Belgian Cycling. “Gravel brengt het wielrennen iets nieuws. Bovendien heeft België met Gianni Vermeersch de allereerste wereldkampioen in deze discipline en dat motiveert ons alleen maar om ons ook in te zetten voor dit EK Gravel. Belgian Cycling is als toonaangevende wielerbond heel optimistisch over de mooie toekomst die het gravelen nog wacht."

De terugkeer van Gilbert

België zou, net als in het weg- en veldrijden, kunnen schitteren in deze discipline. Gianni Vermeersch toonde dat de Belgen ambitieus mogen zijn. Hij werd de eerste wereldkampioen gravel in de geschiedenis door te winnen in Cittadella, Italië.

In Oud-Heverlee zullen er veel Belgen aan de start verschijnen. De wereldkampioen gravel is uiteraard van de partij, evenals een voormalig wereldkampioen op de weg: Philippe Gilbert. Hij ging enkele maanden geleden nog op pensioen. Jan Bakelants, Jasper Stuyven, Thibau Nys, Eli Iserbyt en Tiffany Cromwell, icoon van de discipline, zijn er ook te bewonderen. Het mooie aan deze competitie is dat iedereen kan meedoen. Professionele en amateurrenners starten samen.

Volg op 1 oktober het Belgische en Europese kampioenschap gravel via Sporza.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top