De toekomstige Rode Duivels: Kazeem Olaigbe, via omweg alsnog Rode Duivel?

Beloften | De redactie van Pickx werpt elke week een blik op een jong voetbaltalent dat in de toekomst mogelijk een rol zal spelen bij de Rode Duivels. Vandaag is het de beurt aan Kazeem Olaigbe.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Levert Cercle Brugge op termijn weer een Rode Duivel af? Olivier Deman (ondertussen naar Werder Bremen) en Hugo Siquet werden door bondscoach Domenico Tedesco al bij de selectie gehaald. Beiden maakten ook hun debuut voor de Rode Duivels. De Bruggelingen hebben met Kazeem Olaigbe mogelijk een nieuwe potentiële international in hun rangen. De 20-jarige flankaanvaller werd door Gill Swerts (coach van de Belgische beloften) alvast geselecteerd en hij bedankte voor het vertrouwen met de enige treffer tegen Kazachstan.

Jeugdopleiding bij Anderlecht

Het is geen toeval dat Olaigbe op de radar komt. De flankaanvaller stond binnen de jeugdopleiding van RSC Anderlecht te boek als een zeer groot talent. De Brusselaars hoopten met Olaigbe een nieuwe parel te laten doorstromen naar het eerste elftal, maar dat plan kon niet worden uitgevoerd. Zoals zoveel Belgische talenten lokte Olaigbe interesse vanuit de Premier League.

In 2016 besloot hij op 16-jarige leeftijd echter de overstap te maken naar Southampton. Dat was een bewuste keuze, want Southampton stond in die periode bekend als een club waar jonge talenten kansen kregen. Spelers als Theo Walcott, Luke Shaw, Adam Lallana, Alex Oxlade-Chamberlain en Gareth Bale braken er door.

Olaigbe deed het aanvankelijk goed in de jeugdafdeling, maar de grote doorbraak in het eerste elftal bleef uit. Na 54 duels bij de beloften, met daarin 19 goals en 5 assists, was hij klaar voor een volgende stap. Southampton besliste om de Belgische flankaanvaller in de zomer van 2022 speelminuten te laten opdoen bij de Schotse eersteklasser Ross County. Hij was er voornamelijk invaller. Na 25 wedstrijden (goed voor 1.024 minuten en 2 goals en 1 assist) besloot Southampton dat het beter was dat hij naar een ploeg zou gaan waar hij een vaste waarde zou zijn.

Geen transfer naar Standard

In januari 2023 trok hij op huurbasis naar Harrogate Town in de League 2 (het vierde niveau in Engeland). Daar was hij een sterkhouder en na 19 matchen stond de teller op 3 goals en 5 assists. Southampton, dat ondertussen in de Championship speelde, zag echter geen directe toekomst voor hem bij de club. Olaigbe leek op weg naar Standard, maar daar zou Carl Hoefkens volgens La Dernière Heure alsnog zijn veto hebben gegeven. Daardoor zag Cercle Brugge een opening en zij gaven hem een contract van vier jaar.

Technisch directeur Rember Vromant schetste op de website van Cercle Brugge de kwaliteiten van Olaigbe. “Omwille van z’n atletisch profiel, zijn snelheid en z’n technische vaardigheden kan Kazeem op verschillende aanvallende posities uit de voeten. Hij is sterk in omschakelmomenten en heeft een goede eindpass én een individuele actie in de voeten."

Kan hij op termijn die kwaliteiten ook tonen bij de Rode Duivels?

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top