Deze voormalige Italiaanse goudklomp kende een korte passage bij FC Barcelona

Sport | Francesco Coco werd een grote toekomst voorspeld bij AC Milan. De Italiaanse linkerflankverdediger verraste echter door plots uitgeleend te worden aan FC Barcelona. Nadien ging het snel bergaf. Een terugblik.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Francesco Coco kreeg zijn jeugdopleiding bij AC Milan. Daar maakte hij furore en de linkspoot werd aanzien als een speler met een grote toekomst voor zich. Hij werd zelfs genoemd als dé opvolger voor de legendarische Paolo Maldini, een van de beste linksachters ooit.

In 1995 maakte Coco op 18-jarige leeftijd zijn debuut. Hij was twee jaar lang de doublure van Maldini en nadien leende AC Milan hem uit om ervaring op te doen. Coco werd tussen 1997 en 2000 uitgeleend aan Vicenza en Torino. Op zijn 24ste keerde hij terug naar San Siro om daar echt zijn kans te gaan, maar de Turkse coach Fatih Terim zag geen graten in hem. Hij gaf de voorkeur aan de Braziliaan Serginho.

Geen onaardige passage bij FC Barcelona

Aan het einde van de mercato van 2001 trok hij op huurbasis naar FC Barcelona. Dat was een zeer verrassende transfer. Coco, die ondertussen ook Italiaans international was, werd voor 2,4 miljoen euro (huursom) uitgeleend en er was een koopoptie van 15 miljoen euro. Hij werd daarmee de eerste Italiaan die voor FC Barcelona zou uitkomen. Coco deed het zeker niet onaardig in Camp Nou, waar hij vaak speelde onder trainer Carles Rexach.

Hij ging er de concurrentie aan met clubheld Sergi Barjuan. Die kampte met het nodige blessureleed, waardoor Coco veel aan de bak kwam. Hij was een solide kracht, zonder uit te blinken. De linkerflankspeler kwam aan 33 wedstrijden in het shirt van Barça en leverde twee assists af.

Coco genoot van zijn passage in Catalonië. "Als Barça mij wil behouden, zal ik heel graag blijven", verzekerde hij destijds. De topclub besliste echter om de aankoopoptie niet te lichten en Coco moest terug naar AC Milan. Die ploeg betrok hem in een ruildeal met Clarence Seedorf en zo maakte Coco de overstap naar stadsgenoot en eeuwige rivaal Internazionale.

Op 30ste gestopt

Coco kende zeker geen onaardige carrière, maar vanaf 2002 werd hij niet meer opgeroepen voor het nationaal elftal van Italië. Er waren verhalen dat Coco niet honderd procent voor zijn sport leefde en bij Inter kon hij zich nooit helemaal doorzetten. Hij werd uitgeleend aan Livorno en Torino.

In september 2007 verbraken Inter en Coco in onderling overleg hun samenwerking. Nadien onderging hij nog medische testen bij Saint-Etienne, maar die keuring verliep niet goed en hij kreeg geen contract. Eerder werd hij doorgestuurd bij Manchester City, dat hem drie dagen op proef nam. Toen hij daar aankwam op training met een sigaret in de mond, was het snel game over. Coco besliste enkele maanden later om op amper 30-jarige leeftijd de schoenen aan de haak te hangen.

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top