Doku, Lukaku, Tielemans,...: deze lessen trekken we uit het tweeluik van de Rode Duivels

Sport | België reed een perfect parcours door te winnen van Azerbeidzjan en Estland. Het EK 2024 in Duitsland ligt binnen handbereik. Pickx blikt terug op de afgelopen interlandperiode. Waarover kan bondscoach Domenico Tedesco tevreden zijn? Welke werkpunten zijn er nog?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Met Azerbeidzjan en Estland trof België twee matige tegenstanders. De Rode Duivels wisten een zes op zes bij elkaar te spelen. Ze scoorden zes doelpunten en incasseerden er geen enkel. De Belgen hebben met nog drie wedstrijden te gaan zeven punten voorsprong op nummer drie Zweden. Met thuiswedstrijden tegen Zweden en Azerbeidzjan en een uitwedstrijd in Oostenrijk mag kwalificatie voor het EK niet meer mislopen.

Alle wegen leiden naar Big Rom

België trekt in oktober naar Oostenrijk. Beide landen hebben evenveel punten en de Rode Duivels hebben als doel om de eerste plaats te halen. Die wedstrijd wordt ook een goede test voor de troepen van Tedesco. In Wenen zullen de Belgen dan niet kunnen rekenen op de geblesseerden Thibaut Courtois en Kevin De Bruyne.

Het is aannemelijk dat Romelu Lukaku dan met meer ritme naar de nationale ploeg zal afzakken. Tegen Estland bewees de spits van AS Roma met twee goals dat hij zelfs zonder ritme in de benen van onschatbare waarde is voor de nationale ploeg. Michy Batshuayi en Loïs Openda moeten zich geen illusies maken: zij komen niet in aanmerking voor een basisplaats. Zij moeten zich tevreden stellen met invalbeurten.

Doku ongrijpbaar, Faes onder druk

Op het middenveld toonde Amadou Onana zich, al moet hij in balbezit wel nog stappen voorwaarts zetten. Toch is deze Onana niet meer uit de basisploeg weg te denken. Dat kunnen we niet zeggen van Youri Tielemans, die matig voor de dag kwam in Baku. Enkele dagen later nam Orel Mangala zijn basisplaats over. De middenvelder van Nottingham Forest stelde nog niet teleur onder Tedesco en was ook tegen Estland aanwezig. Hij lijkt stilaan zijn basisplaats beet te hebben.

Op de flank is Jérémy Doku de man waar alles om draait. Hij viel scherp in tegen Azerbeidzjan en was doorlopend gevaarlijk tegen Estland. Zijn verdiende doelpunt kwam er niet. Pep Guardiola kan hem de komende weken en maanden nog wat bijschaven bij Manchester City. Deze Doku lijkt de gedoodverfde opvolger te worden van Eden Hazard. Hij is iemand die vanuit het niets een wedstrijd kan openbreken.

In doel toonde Koen Casteels dat hij zonder problemen de afwezigheid van Thibaut Courtois kan opvangen. Jan Vertonghen toonde dat hij nog altijd de leider is van de defensie, Timothy Castagne en Arthur Theate haalden een degelijk niveau. Wout Faes scoorde minder punten. Hij was tegen Azerbeidzjan en Estland soms nog te laks, wat voor doelgevaar zorgde. Hij staat voor een grote test tegen Oostenrijk en Zweden.

Toby Alderweireld liet de afgelopen dagen nog maar eens verstaan dat hij openstaat voor een terugkeer bij de Rode Duivels. Bepaalde waarnemers vinden dat een goed idee, maar na de rel met Thibaut Courtois zou Tedesco daarmee misschien wel voor ontevredenheid zorgen bij enkele andere spelers. Alderweireld stelt zich immers pas beschikbaar vanaf het EK.

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top