Hebben Felice Mazzu en Sporting Charleroi echt pech?

Sport | Sporting Charleroi staat voor een zware opdracht. Dit weekend trekken de Carolo’s immers naar West-Vlaanderen om er Club Brugge partij te geven. Charleroi kon nog geen enkele keer winnen en haalt vaak aan dat er pech mee gemoeid is. Is dat echt zo?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Na zes speeldagen heeft Charleroi nog maar vier punten bij elkaar gesprokkeld. Het speelde gelijk tegen OHL, Standard, KRC Genk en STVV. De start van het seizoen was met een 4 op 18 dus niet al te best. Na het gelijkspel tegen STVV sprak voorzitter Mehdi Bayat zijn groep op het veld toe om hen een hart onder de riem te steken. Trainer Felice Mazzu haalde al enkele keren aan dat het zijn team aan het nodige geluk ontbreekt. Heeft Mazzu gelijk met die uitspraak?

Niet genoeg punten

Anno 2023 zijn data, soms tot vervelens toe, enorm belangrijk geworden in het voetbal. Volgens databureau Wyscout verdiende Charleroi op dit moment al acht punten. Ze houden rekening met allerlei parameters zoals onder meer het aantal grote kansen dat Charleroi kreeg in die zes wedstrijden.

Data zeggen echter niet altijd alles, maar het duidt wel aan dat er iets misloopt bij de Zebra’s. Doordat Charleroi minder punten bij elkaar speelde dan de cijfers aantonen, mogen ze hopen dat het alleen maar beter kan worden de komende weken en maanden.

Niet efficiënt genoeg

Charleroi heeft aanvallend nog te weinig getoond. Het scoorde dit seizoen nog maar vier doelpunten. Niemand doet slechter in de Jupiler Pro League. Dit gebrek aan efficiëntie (of kwaliteit?) zorgt ervoor dat Charleroi niet de beoogde punten behaalde. Charleroi zou inzake grote kansen 9 of 10 doelpunten gescoord moeten hebben.

De schotprecisie is het grote probleem bij de Waalse ploeg. Minder dan 40% van de schoten van de spelers van Charleroi belanden tussen de drie palen. Mazzu moet hopen dat zijn aanvallende spelers progressie maken, anders dreigt het een moeilijk seizoen te worden. Er is dus niet alleen pech mee gemoeid, maar duidelijk ook wel een gebrek aan ‘killerinstinct’ in het strafschopgebied.

Defensief kan de coach niet anders dan tevreden zijn. Charleroi incasseerde nog maar zeven tegendoelpunten. Opvallend: Charleroi zou volgens de data gemiddeld 1,62 doelpunten per match moeten incasseren, maar tikt momenteel af op 1,17. Achteraan kan hij onder meer rekenen op een sterke doelman met Hervé Koffi.

Mazzu moet hopen dat zijn aanvallende sector de komende maanden stappen voorwaarts zet. Een gebrek aan geluk zouden wij het niet echt noemen, maar wel een gebrek aan efficiëntie. Dat is echter ook een kwaliteit die zeer moeilijk aan te leren is…

Volg de Jupiler Pro League, met zaterdag 16 september om 20u45 het duel tussen Club Brugge en Sporting Charleroi, op de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ video aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top