Mathieu van der Poel is de grote favoriet om zichzelf op te volgen in de GP van Wallonië

Sport | Deze woensdag 13 september verzamelt heel wat mooi volk zich in Aywaille voor de 63ste editie van de Grote Prijs van Wallonië. Wie grijpt op de prachtige Citadel van Namen de zege?

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Grote Prijs van Wallonië start voor de tweede keer in haar bestaan vanuit Aywaille in de provincie Luik. In 2021 wist Christophe Laporte via die weg de zege naar zich toe te trekken. Dit jaar leggen de renners maar liefst 201 kilometer af. De punchers vieren opnieuw feest op een route met zo'n 3.000 meter positief hoogteverschil.

Na de start in Aywaille trekt het peloton richting Theux en Stoumont om de eerste klim van de dag, de Côte de Werbomont, te trotseren. De renners gaan dan westwaarts richting de provincie Namen om de Côte d'Ermeton te lijf te gaan, gelegen op 44 kilometer van de finish. De renners keren nadien terug naar de oevers van de Maas voor het laatste deel van de rit.

Nadien zal de heuvel van Tienne-aux-Pierres (de "Fiber Proximus"-sprint) in Wépion dienen als startpunt voor de renners die zich klaarstomen voor het laatste gevecht van deze eendagskoers. De laatste krachtmeting vindt immers plaats tijdens de befaamde beklimming van de Route Merveilleuse die naar de top van de Citadel leidt. Daar zal uiteindelijk de ultieme beslissing vallen.

Van Avermaet & co

Niet minder dan 21 ploegen vormen het peloton voor deze 63ste editie, namelijk 8 UCI World Teams, 9 UCI Pro Teams en 4 UCI Continental Teams. Vorig jaar wist Mathieu Van der Poel voor Biniam Girmay en Gonzalo Serrano met de overwinning aan de haal te gaan. De titelhouder en recente wereldkampioen zal aanwezig zijn om zijn titel in Namen te verdedigen.

Naast de eerste twee van vorig seizoen zijn er nog heel wat grote namen van de partij. Zo kunnen de wielerfans onder meer genieten van Søren Kragh Andersen, Greg Van Avermaet, Tim Wellens, Matteo Trentin, Dylan Teuns en Matteo Jorgenson.

Volg de Grote Prijs van Wallonië woensdag 13 september vanaf 16u30 op de zender Pickx Live (basisaanbod Proximus Pickx).

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top