Minireeks ‘ex-topschutters CPL’: hoe zou het zijn met Thierno Barry (2022-2023)?

Sport | De Challenger Pro League is al enkele jaren dé kweekvijver bij uitstek voor aanstormend voetbaltalent. Wie zich laat opmerken in deze reeks, wacht vaak een mooie voetbalcarrière. Hoe doe je dat beter dan door jezelf tot topschutter te kronen? Deze week duiken we tijdens de interlandbreak in het archief om na te gaan hoe de voormalige topschutters uit de Challenger Pro League het er tegenwoordig nog vanaf brengen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vandaag is het de beurt aan Thierno Barry, met een overtuigende 20 doelpunten voor SK Beveren afgelopen seizoen topschutter in de Challenger Pro League. Afgelopen transferperiode versierde de aanvaller een transfer naar de Zwitserse eersteklasser en 20-voudig kampioen FC Basel.

Barry is een Fransman met roots in Guinee, die zowat zijn hele leven in Lyon heeft gewoond. Hij doorliep er de jeugdreeksen van SC Toulon en kwam zo bij de beloften van FC Sochaux terecht. In de Franse vijfde klasse scoorde de amper 18-jarige Barry tien doelpunten, maar de club bood hem slechts een amateurcontract aan.

SK Beveren raakt overtuigd van zijn kwaliteiten

Hij ging op zoek naar een nieuwe uitdaging en kende een testperiode bij Lens, maar raakte geblesseerd. Lorient B had interesse, maar SK Beveren ook. Na een korte testperiode geraakte de club overtuigd van zijn kwaliteiten en schotelde hem een profcontract voor van twee seizoenen, met optie op een bijkomende campagne.

Aanvankelijk moest hij zich tevreden stellen met invalbeurten en enkele wedstrijden vanop de flank. Pas toen hij zijn kans kreeg diep in de punt kon hij zijn duiveltjes helemaal ontbinden. Barry scoorde in één seizoen maar liefst 20 doelpunten voor SK Beveren en kroonde zich daarmee eenzaam tot topschutter in de reeks.

Recordtransfer voor de club

Het bewijs dat de Challenger Pro League de kweekvijver bij uitstek is, moet blijken uit de interesse uit Frankrijk, België en Nederland in de inmiddels 20-jarige spits. Uiteindelijk werd hij voor een recordbedrag verkocht aan de Zwitserse eersteklasser FC Basel. Naar verluidt zou om en bij de drie miljoen euro gemoeid zijn met de overgang.

Dit seizoen lukte Barry één doelpunt in de kwalificatieronde voor de Conference League tegen Tobol Kostanay, maar liep er tegen een rode kaart aan na een handbal en was geschorst voor de terugwedstrijd. In de competitie scoorde hij nog niet en werd daar afgelopen weekend zelfs opnieuw op de flank uitgespeeld.

Benieuwd of hij dit seizoen zijn prestaties van vorig jaar kan bevestigen. We volgen het mee op de voet!

Minireeks 'ex-topschutters CPL':

2016-2017: Dylan De Belder (21 doelpunten)
2017-2018: Yannick Aguemon, Esteban Casagolda en Florent Stevance (10 doelpunten)
2018-2019: Leonardo Rocha (16 doelpunten)
2019-2020: Thomas Henry (15 doelpunten)
2020-2021: Dante Vanzeir en Georges Mikautadze (19 doelpunten)
2021-2022: Daniel Maderner (13 doelpunten)
2022-2023: Thierno Barry (20 doelpunten)

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top