Minireeks ‘ex-topschutters CPL’: hoe zou het zijn met Daniel Maderner (2021-2022)?

Sport | De Challenger Pro League is al enkele jaren dé kweekvijver bij uitstek voor aanstormend voetbaltalent. Wie zich laat opmerken in deze reeks, wacht vaak een mooie voetbalcarrière. Hoe doe je dat beter dan door jezelf tot topschutter te kronen? Deze week duiken we tijdens de interlandbreak in het archief om na te gaan hoe de voormalige topschutters uit de Challenger Pro League het er tegenwoordig nog vanaf brengen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vandaag is het de beurt aan Daniel Maderner, met dertien doelpunten voor SK Beveren topschutter in de Challenger Pro League in het seizoen 2021-2022. Vandaag is de inmiddels 27-jarige aanvaller uit Oostenrijk aan de slag bij Grazer AK 1902, in de tweede klasse van zijn thuisland.

Maderner is een diepe spits afkomstig uit Wiener Neustadt, in het oosten van Oostenrijk. Hij werd op 15-jarige leeftijd opgemerkt door de voetbalacademie van Saint-Polten en doorliep er alle jeugdreeksen, toen nog als doelman. Daar werd hij uiteindelijk opgepikt door Fortuna Wiener Neustädter SC, een toenmalige eersteklasser uit Oostenrijk. Hij degradeerde met de club mee naar het tweede niveau, en speelde er nog drie seizoenen, alvorens in 2018 de overstap te maken naar derdeklasser ASK Ebreichdorf.

Hij scoorde er in één seizoen maar liefst 22 doelpunten en was ook goed voor twaalf assists. Dankzij die adelbrieven kon Maderner een jaar later opnieuw een reeks hoger aan de slag, bij SKU Amstetten. Opnieuw schreef hij 12 doelpunten (en nog eens vijf in de beker) en 4 assists op zijn conto.

Richting Bundesliga

Met twee knappe seizoenen afgewerkt, kon de Oostenrijker rekenen op interesse van enkele eersteklassers. Hij tekende een contract bij middenmoter SCR Altach en speelde er quasi alle wedstrijden. Nog steeds wist hij de weg naar doel staan, met vijf doelpunten en drie assists dat seizoen.

Zijn verleden als doelman bracht hem overigens nog een gloriemoment, toen hij enkele seizoenen geleden een uitgesloten doelman verving en zowaar een strafschop wist te stoppen.

Eerste buitenlands avontuur bij Beveren

In 2021 stond Daniel Maderner voor zijn eerste buitenlands avontuur. Hij moest bij Waasland-Beveren de naar Fenerbahçe vertrokken Michael Frey doen vergeten. En dat deed hij met verve. In zijn eerste seizoen aan de Freethiel scoorde de Oostenrijker maar liefst 13 doelpunten en gaf hij 4 assists. Hij kroonde zich tot topschutter in de reeks, met één doelpunt meer gescoord dan Lennart Mertens (KMSK Deinze) en drie meer dan Erdon Daci (KVC Westerlo).

Ook vorig seizoen leek Maderner nog steeds de weg naar doel te vinden. Hij scoorde in de eerste zes wedstrijden meteen drie doelpunten, maar viel in een bekerwedstrijd tegen Wezet geblesseerd uit. Een gescheurde voorste kruisband van zijn linkerknie zorgde voor een revalidatie van minstens zes maanden, een serieuze aderlating voor SK Beveren in de promotiestrijd, dat vlak daarvoor wel Dieumerci Mbokani had aangetrokken.

Terug naar vaderland na lange blessure

Deze zomer maakte Maderner opnieuw de overstap naar zijn vaderland, waar hij een tweejarig contract tekende bij Grazer AK. De Oostenrijkse tweedeklasser liep vorig seizoen in extremis de promotie naar eerste klasse mis en hoopt met Maderner een nieuwe poging te kunnen wagen om de deur van het hoogste niveau open te beuken. Daarvoor legde de spits een lucratiever voorstel uit België naast zich neer.

Na zes wedstrijden dit seizoen lukte Maderner (opnieuw) al drie doelpunten en één assist. Zijn club staat mee aan de leiding in het klassement en hoopt eind dit seizoen te promoveren.

Minireeks 'ex-topschutters CPL':

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top