Zorgt de zware Angliru voor de beslissing in de Vuelta?

Sport | Na een uitstapje naar Frankrijk, en de beklimming van onder meer de Col du Tourmalet, is het Vuelta-peloton terug in Spanje. In deze derde week zou het algemeen klassement mogelijk door elkaar geschud kunnen worden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Na twee slopende weken profiteert het Vuelta-peloton op maandag 11 september in Cantabrië van een tweede welverdiende rustdag. Dinsdag stapt iedereen weer op de fiets voor de 16de etappe. Deze rit biedt een vlakke route van 115 kilometer aan, maar de aankomst kan misschien voor het nodige spektakel zorgen. De streep ligt namelijk boven in Bejes, op een helling van 4,8 kilometer met stijgingspercentages tot 15%. Het gemiddelde ligt op 8,8%, terwijl de weg in de laatste 1,8 kilometer met dubbele cijfers stijgt.

Zware 17de etappe

Woensdag staat er nog een zeer zware 17de bergetappe op het programma. De rit is slechts 124,4 kilometer lang, maar het zal zweten worden voor de renners. Waarom? Na twee inleidende beklimmingen ligt de finish bovenop de iconische Angliru, die in 12,4 kilometer met een gemiddelde van 9,8% omhoog gaat. De steilste strook? 23,5%. Alstublieft.

Wie zich op deze hoofdetappe als de sterkste toont, is een grote kanshebber voor de eindzege. De volgende dag worden de wielrenners verder op de proef gesteld met de laatste bergetappe van deze Vuelta 2023. Het 179 km lange parcours van de 18de etappe die vertrekt vanuit Pola de Allande zal echter wat minder zwaar zijn dan de dag voordien. De winnaar van het algemeen klassement zou bekend moeten zijn op de top van La Cruz de Linares (8,3 km aan 8,6%), de laatste grote klim van het evenement.

De terugkeer van de sprinters

Vrijdag zal het peloton 'een rustige etappe' voorgeschoteld krijgen na de pittige dagen. De sprinters krijgen een voorlaatste kans om voor de ritzege te gaan in Íscar, in de provincie Valladolid. De dag nadien vindt de 20ste etappe plaats tussen Manzanares el Real en Guadarrama. Er zijn weinig rustmomenten in deze route vanwege een opeenvolging van korte beklimmingen die weliswaar weinig invloed zouden moeten hebben op het algemeen klassement.

Zondag staat dan de slotetappe van de Ronde van Spanje geprogrammeerd. Het peloton zal op hoge snelheid rondfietsen op het stedelijke circuit dat in de straten van Madrid is aangelegd. Aan het einde van deze 101 kilometer zal er dan wellicht een massale sprint komen. De leider van het algemeen klassement mag nadien eindelijk de champagne ontkurken!

Volg de Ronde van Spanje van 26 augustus tot 17 september op Eurosport 1, inbegrepen in het basisaanbod van Proximus Pickx.

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top