Minireeks ‘ex-topschutters CPL’: hoe zou het zijn met Leonardo Rocha (2018-2019)?

Sport | De Challenger Pro League is al enkele jaren dé kweekvijver bij uitstek voor aanstormend voetbaltalent. Wie zich laat opmerken in deze reeks, wacht vaak een mooie voetbalcarrière. Hoe doe je dat beter dan door jezelf tot topschutter te kronen? Deze week duiken we tijdens de interlandbreak in het archief om na te gaan hoe de voormalige topschutters uit de Challenger Pro League het er tegenwoordig nog vanaf brengen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vandaag is het de beurt aan Leonardo Rocha, topschutter in het seizoen 2018-2019 met 16 doelpunten in het shirt van Lommel SK. De inmiddels 26-jarige Portugees is momenteel aan de slag bij Radomiak Radom, in de Poolse eerste klasse.

Rocha is een boomlange spits die zijn jeugdopleiding genoot bij Belenenses, Setúbal FC en Boavista in Portugal. Daar werd hij op 14-jarige leeftijd opgemerkt door het Italiaanse Pescara en later het Braziliaanse Ituano FC en Barra. Klaar voor zijn voetbalcarrière en met inmiddels al wat ervaring in het buitenland op zak versierde Rocha zijn eerste echte transfer naar de beloften van AS Monaco.

Hij ontwikkelde er zijn neus voor doelpunten, maar raakte snel uitgekeken op de clubs waar hij voor speelde. Zo passeerde hij nog bij het Italiaanse Vicenza en het Spaanse CD Leganés B en Ontinyent, alvorens in 2018 aan de slag te gaan bij Lommel SK. Pas daar ontpopte hij zich tot een doelpuntenmachine, met 16 doelpunten in de reguliere competitie en nog eens drie in de eindronde en twee in de Croky Cup. Daarmee kroonde hij zich in zijn eerste seizoen bij de Limburgers tot topschutter van de reeks, voor Igor de Camargo van KV Mechelen (14 doelpunten) en Thomas Henry van AFC Tubize/OH Leuven, Dante Vanzeir van Beerschot-Wilrijk en Youssoufou Niakaté van Union Saint-Gilloise (13 doelpunten).

Stap hogerop richting Jupiler Pro League

Na dat sterke seizoen wou de Portugese spits graag meteen een stap hogerop zetten. Nochtans had Lommel de optie in zijn contract gelicht. Toen Rocha niet mee wou op stage naar het Nederlandse Oisterwijk leek het dossier muurvast te zitten, tot KAS Eupen een uitweg bood. Mede door een blessure kwam hij daar echter niet verder dan dertien wedstrijden en scoorde geen enkel doelpunt.

Daarop zette Rocha een stapje terug en werd halverwege het seizoen terug uitgeleend aan de Challenger Pro League, bij RWDM. Hij was er goed voor 7 doelpunten in de competitie, maar een blindedarmonsteking bracht hem opnieuw in de lappenmand. Daarna kon hij zijn vormpeil bij de Brusselaars niet meer vinden en ook bij KAS Eupen lukte het opnieuw niet. Dertien wedstrijden, maar opnieuw geen enkel doelpunt.

Na zijn mislukt avontuur besloot hij zijn kans te wagen bij Lierse K. In een sterke eerste seizoenshelft trof de spits maar liefst twaalf keer raak en was hij goed voor vier assists. Opnieuw leek Rocha zijn neus voor doelpunten te hebben gevonden. Alleen koos hij eieren voor zijn geld en sloeg na een halfjaar de deur op het Lisp achter zich dicht. Hij tekende een contract bij de Poolse eersteklasser Radomiak Random, die een vastgelegde afkoopsom betaalde aan Lierse.

Richting Polen op zoek naar standvastigheid

In Polen scoorde Rocha vorig seizoen nog 6 doelpunten voor de club uit de middenmoot van het klassement. Ook dit seizoen vond hij in zeven wedstrijden al één keer de weg naar doel.

Ook voor de Portugees is een doorbraak in de Jupiler Pro League er dus (nog) niet van gekomen. Misschien dat wat standvastigheid meer heil zal brengen bij Leonardo Rocha, die zijn tweede contractjaar ingaat bij Radomiak Random.

Minireeks 'ex-topschutters CPL':

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top