Nog 3 CPL-clubs in achtste finales Croky Cup: wie treedt in de voetsporen van KV Mechelen in 2019?

Challenger Pro League | De voorbije dagen werden de 1/16de finales in de Croky Cup afgewerkt. Met KV Oostende, Zulte Waregem en SK Beveren zijn nog 3 teams uit de Challenger Pro League in de running en ook R. Knokke FC uit eerste amateur is nog niet uitgeschakeld. De geschiedenis leert ons dat de volgende ronde de moeilijkste is voor clubs uit de CPL. Donderdagavond om 17u30 worden de tegenstanders geloot.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Dit artikel verscheen voor het eerst op 08 september 2023 en kreeg een update.

Wat KV Mechelen in seizoen 2018-2019 realiseerde, is voer voor de geschiedenisboeken. De toenmalige tweedeklasser schakelde eersteklassers R. Antwerp FC, KSC Lokeren en KV Kortrijk uit, alvorens het in de halve finales op te nemen tegen reeksgenoot Union Saint-Gilloise. Ook de Brusselaars kenden dat seizoen een sterk bekerparcours, met zeges tegen RSC Anderlecht, Knokke (1e Am.) en KRC Genk.

De heenwedstrijd tussen beide ploegen eindigde op een 0-0-gelijkspel, maar in de terugwedstrijd won KV Mechelen met 1-2 na doelpunten van De Camargo en Tainmoint. In de finale kwam de toenmalige tweedeklasser aanvankelijk op achterstand tegen KAA Gent, maar Storm en Mera bezorgden KVM de beker. Een stunt van formaat voor een tweedeklasser, die waarschijnlijk nog lange tijd zijn weerga niet zal kennen.

Ook tweedeklasser Beerschot-Wilrijk won dat seizoen van een club uit de Jupiler Pro League (Cercle Brugge), maar werd in de achtste finales uitgeschakeld door verliezend finalist KAA Gent.

Eruit in achtste finales

De geschiedenis leert ons dat clubs uit de Challenger Pro League vaak hun eerste wedstrijd winnen, sommigen ook een eersteklasser over de knie leggen in de zestiende finales, maar er in de achtste finales uiteindelijk uit gaan. Dat was vorig jaar het geval voor KMSK Deinze (winst tegen KAS Eupen, verlies van Zulte Waregem), het jaar voordien voor Lommel (winst tegen Charleroi, verlies van latere bekerwinnaar KAA Gent) en Westerlo (winst tegen Antwerp, verlies van OH Leuven) en in 2021 voor Union Saint-Gilloise (winst tegen Moeskroen, verlies van RSC Anderlecht).

In 2018 en 2012 werden alle tweedeklassers meteen uitgeschakeld in de zestiende finales. In 2017 haalde Tubize de achtste finales na een zege tegen Westerlo en een jaar eerder wist Antwerp nog KV Oostende over de knie te leggen. Ook hun avontuur strandde nog voor de kwartfinales. Nog een jaar voordien was dat het verhaal van Racing Mechelen (winst tegen KRC Genk en verlies van RSC Anderlecht) en Lommel (winst tegen Waasland-Beveren en verlies van KAA Gent).

Waasland-Beveren en Doornik bereikten in 2011 de achtste finales, maar werden uitgeschakeld door respectievelijk Cercle Brugge en Lierse SK. Een jaar eerder was dat het geval voor Dender en RAEC Mons tegen RSC Anderlecht en Westerlo.

Kwartfinale

In 2020 bereikten zowel Westerlo als Union Saint-Gilloise de achtste finales, na zeges tegen Waasland-Beveren en RCS Verlaine (2 Am.). In een onderling duel kwalificeerde Union zich voor de kwartfinales tegen KV Kortrijk, maar moest daarin de duimen leggen na een late goal van Kagelmacher in de 89ste minuut.

Ook KV Oostende bereikte als tweedeklasser in 2013 de kwartfinales, na zeges tegen OH Leuven en Waasland-Beveren. Cercle Brugge maakte echter een eind aan de stunt van de kustploeg. In datzelfde jaar haalde ook STVV de kwartfinales als toenmalige tweedeklasser. Het won van Beerschot en Westerlo, maar ging er in de kwartfinale uit tegen KV Kortrijk. Een jaar later verraste KVC Westerlo nog maar eens met hun bekercampagne, na zeges van RAEC Mons en RSC Anderlecht. In de kwartfinales moesten de Kemphanen de duimen leggen tegen de latere bekerwinnaar KSC Lokeren.

Als we nog verder terug gaan in de tijd zien we dat ook KV Kortrijk als tweedeklasser in 2008 de kwartfinales bereikte, maar daar werd uitgeschakeld door KAA Gent. Een jaar eerder bereikten zelfs drie tweedeklassers de kwartfinales, maar KV Mechelen, KV Kortrijk en R. Antwerp FC werden daarin uitgeschakeld door respectievelijk KAA Gent, latere winnaar Club Brugge en Standard de Liège.

Halve finale

Toch is de stuntzege van KV Mechelen in 2019 niet zo onbereikbaar als het lijkt. Lierse schakelde in 2009 eersteklasser Dender uit, won van derdeklasser Racing Mechelen (dat had gestunt tot in de kwartfinale) en bereikte zo de halve finales. Daarin moest het echter de duimen leggen tegen de latere bekerwinnaar KRC Genk (2-2 en 1-4).

De clubs staan voor een moeilijke, maar niet onmogelijke opdracht. Benieuwd wie het deze keer ver zal schoppen in de Beker van België. Komend weekend alvast de eerste horde.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top