Deze legende van FC Porto eindigde zijn carrière bij Standard

Sport | Begin jaren 2000 was het bij Standard een komen en gaan van een reeks voetbalsterren die over hun hoogtepunt heen waren, met dank aan het dikke adresboekje van makelaar Luciano D’Onofrio. Eén van hen was Jorge Costa. Hij werd Europees kampioen met Porto in 2004 en eindigde zijn carrière in de Vurige Stede.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In het seizoen 2005-2006 hadden de Standard-supporters de indruk dat er iets bougeerde bij hun club. Standard was sinds 1983 geen kampioen meer en worstelde ondanks een toppositie in het klassement om een langverwachte landstitel te bemachtigen. Bij het begin van de overwintering stond de club met stamnummer 16 zelfs aan de leiding, maar tegelijk besefte de directie dat het eerste elftal nog een beetje versterking nodig had.

Tijdens de winterse transferperiode wist makelaar Luciano D'Onofrio FC Porto ervan te overtuigen hun 34-jarige topspeler Jorge Costa te laten vertrekken, zodat hij de verdediging van de Rouches kon versterken. De Portugees accepteerde de uitdaging en ontving rugnummer 3 in Luik.

Ervaren kracht

Jorge Costa werd bij Luik met veel egards onthaald. Hij mocht vanaf het begin als titularis spelen en werd aangesteld om de leiding van de verdediging op zich te nemen. Zodoende konden zijn teamgenoten profiteren van zijn zeer lange en rijke ervaring op het hoogste niveau, luidde de redenering. Costa's palmares loog er niet om: met 50 interlands met Portugal, Champions League-winst in 2004, 8 landstitels en ruim 380 wedstrijden had de Portugees de reputatie een geduchte tegenstander te zijn.

In Luik speelde Jorge Costa 16 wedstrijden: 13 in het kampioenschap en 3 voor de Belgische beker. Maar ondanks zijn uitgebreide cv stelde Costa teleur in de Vurige Stede: Standard wist de tweede plaats niet te behouden en kon de finale van de Beker van België niet halen. De toen dertigjarige sterspeler kon de verwachtingen niet waarmaken en kampte bovendien met een gebrek aan motivatie.

In juni 2006 besloot Costa om alle banden met Luik te verbreken en definitief een streep te trekken onder zijn spelerscarrière. Zijn passage bij de Luikse club was op de keper beschouwd allesbehalve memorabel: hij behaalde gemiddelde prestaties en kon niet aanknopen bij eerdere successen. Het was pas met de komst van landgenoot Ricardo Sa Pinto, het jaar daarop, dat de club opnieuw een succesvol seizoen kon beleven.



Fan van deze reeks? Lees meer:

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top