Minireeks ‘ex-topschutters CPL’: hoe zou het zijn met Yanick Aguemon, Esteban Casagolda en Florent Stevance (2017-2018)?

Challenger Pro League | De Challenger Pro League is al enkele jaren dé kweekvijver bij uitstek voor aanstormend voetbaltalent. Wie zich laat opmerken in deze reeks, wacht vaak een mooie voetbalcarrière. Hoe doe je dat beter dan door jezelf tot topschutter te kronen? Deze week duiken we tijdens de interlandbreak in het archief om na te gaan hoe de voormalige topschutters uit de Challenger Pro League het er tegenwoordig nog vanaf brengen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vandaag is het de beurt aan het trio Yanick Aguemon, Esteban Casagolda en Florent Stevance. Zij kroonden zich in seizoen 2017-2018 met amper tien doelpunten toch tot topschutter in de Challenger Pro League.

Yanick Aguemon: vrije speler zonder club

Yanick Aguemon is een Fransman met Afrikaanse roots die zijn eerste speelminuten verzamelde in Ligue 1 bij FC Toulouse. Pas toen hij de overstap maakte naar Vannes OC en een seizoen later naar RC Strasbourg Alsace wist hij zich als vaste waarde te ontpoppen. Het leverde hem een transfer op naar Union Saint-Gilloise halverwege het seizoen 2015-2016. Ook het daaropvolgende seizoen maakte hij het mooie weer bij de Brusselaars, waarna hij werd opgepikt door OH Leuven.

Vooral zijn eerste seizoen aan den Dreef was bijzonder sterk, met tien doelpunten en zes assists. Nadien lag hij met een zware knieblessure lange tijd in de lappenmand, maar knokte zich opnieuw in de ploeg. Zo speelde hij in het seizoen 2020-2021 een belangrijke rol in het behalen van de periodetitel en afdwingen van bijhorende promotie naar de Jupiler Pro League. Een nieuwe knieblessure gooide echter roet in het eten, met slechts negen wedstrijden in twee seizoenen. Zijn aflopende contract bij de Leuvenaars werd na vijf seizoenen niet verlengd.

Hij werd nog opgepikt door RE Virton voor een seizoen in de Challenger Pro League, maar na degradatie van de Luxemburgers werd het stil rond Aguemon. Nochtans kondigden ze aan de optie in zijn contract te lichten, een keuze die de club vooral maakte met het oog op eventueel behoud. Vandaag staat de inmiddels 31-jarige aanvaller uit Benin op transfermarkt.com als vrije speler zonder club. Op de website van het gedegradeerde RE Virton staat hij voorlopig nog tussen de A-kernspelers, maar die bevat nog de selectie van vorig seizoen. Afwachten, dus.

aguemon.jpg

Esteban Casagolda: uitbollen in derde nationale en trainersdiploma

Ook Esteban Casagolda heeft heel wat clubs op zijn palmares staan. De inmiddels 36-jarige Brusselaar genoot zijn jeugdopleiding bij FC Brussels en trok later naar Diegem Sport en Racing Mechelen, alvorens zijn voetbalgeluk in het buitenland te gaan beproeven. Zo speelde hij onder andere voor het Schotse Motherwell FC, het Hongaarse Debreceni VSC en het Chinese Beijing BSU. In 2012 belandde hij opnieuw in België voor twee seizoenen bij Union Saint-Gilloise en twee seizoenen bij FCV Dender EH.

In zijn laatste seizoen bij de Oost-Vlamingen werd hij topschutter bij de club, waardoor hij op heel wat interesse kon rekenen van andere ploegen. Daarop besloot Casagolda bij OH Leuven aan de slag te gaan, waar hij in zijn eerste seizoen acht doelpunten scoorde en in zijn tweede seizoen mede topschutter werd in de reeks met tien doelpunten en één in de bekercompetitie. Halverwege het daaropvolgende seizoen trok hij naar KSV Roeselare, waar hij anderhalf seizoen speelde, alvorens opnieuw bij FCV Dender EH aan de slag te gaan. Met de Oost-Vlamingen speelde hij kampioen in eerste nationale en behaalde promotie naar de Challenger Pro League. Dat kunstje deed hij in het daaropvolgende seizoen simpelweg nog eens over met KSC Lokeren-Temse in tweede nationale.

Komend seizoen speelt Casagolda opnieuw in zijn geboortestad Brussel, bij Crossing Schaerbeek in derde nationale, opnieuw een reeks lager. Intussen behaalde hij ook zijn trainersdiploma UEFA B en gaat binnenkort voor het diploma UEFA A. Pas als zijn eigen voetbalcarrière stopt, wil ‘El Pistolero’ trainer worden.

Belgaimage-2141187.jpg

Florent Stevance: geen doorbraak in Jupiler Pro League, nu in Franse vierde klasse

In tegenstelling tot zijn collega-topschutters Aguemon en Casagolda besloot Florent Stevance wel om na zijn topschutterstitel zijn kans te wagen in de Jupiler Pro League. De inmiddels 34-jarige Fransman begin zijn actieve voetbalcarrière in de Challenger Pro League bij Boussu Dour, waar hij in seizoen 2013-2014 elf doelpunten scoorde. Ook het daaropvolgende seizoen was hij in die reeks goed voor 18 doelpunten, bij RFC Seraing.

Het leverde hem een transfer op naar Sporting Charleroi, waar hij echter niet tot scoren kwam in de Jupiler Pro League en vervolgens opnieuw een reeks lager zijn kans waagde bij KSV Roeselare. Ook daar kwam hij echter niet verder dan 9 wedstrijden, nacompetitie inbegrepen. Vooral zijn doelpunt in de laatste wedstrijd tegen Lierse SK bezegelde in een wat vreemd scenario het lot van de West-Vlaamse club. Door dat gelijkspel, in een partij afgewerkt met reservespelers, moest Roeselare immers de promotiewedstrijd tegen R. Antwerp FC spelen, dat sindsdien in de Jupiler Pro League vertoeft, en niet tegen Lierse SK.

De uitleenbeurt naar AFC Tubize was vervolgens wél een succes. Hij kroonde zich mee tot topschutter in de reeks met 10 doelpunten en nog eens drie in de bekercompetitie. Opnieuw hoopte Stevance nu zijn kans te wagen bij Charleroi, maar nog voor het seizoen begon werd hij verpatst aan het Franse Tours (tweede klasse). Daar kon hij de verwachtingen niet inlossen en keerde met amper drie doelpunten in vijftien wedstrijden terug naar België om er de kleuren van RFC Seraing nog maar eens te verdedigen. Met zeven doelpunten in twaalf wedstrijden leek hij te slagen bij Les Métallos, maar het daaropvolgende seizoen vertoefde Stevance voornamelijk in de B-kern van de toenmalige eerstenationaler.

Hij trok richting zijn thuisland naar US Maubeuge in de Franse vijfde klasse, waar hij opnieuw 16 keer de weg naar doel vond in één seizoen. Het leverde hem een transfer op naar reeksgenoot Entente Feignies Aulnoye FC, waar hij opnieuw 16 keer kon scoren. Dit seizoen waagt Stevance zijn kans een reeksje hoger, bij Olympique Saint-Quentin. Een geslaagd avontuur in de Jupiler Pro League is er niet van gekomen, maar zijn neus voor doelpunten is Stevance op 34-jarige leeftijd duidelijk nog niet kwijt.

Belgaimage-2065336.jpg

Minireeks 'ex-topschutters CPL':

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top