Heeft Amadou Onana al de status om aanvoerder van de Rode Duivels te worden?

Rode Duivels |

Amadou Onana, die in juni nog ontbrak bij de selectie van de Rode Duivels, maakt in september zijn rentree bij onze nationale elf. Het is een welkome terugkeer, want de middenvelder heeft zowel op als naast het veld al naam gemaakt.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Hij heeft nog maar 6 caps op zijn naam staan bij de Rode Duivels, maar Amadou Onana lijkt al veel langer mee te gaan. Met zijn 22 jaar is de middenvelder van Everton in ijltempo uitgegroeid tot een sterkhouder in het nationale elftal – zeker nu de oudere (‘Gouden’) generatie geleidelijk met pensioen gaat. Zo zwaaide Axel Witsel eerder dit jaar af als Rode Duivel, waardoor Onana zich snel kon ontwikkelen. Zou hij de toekomstige aanvoerder kunnen worden? “Ik heb de kwaliteiten om die rol op mij te nemen”, vertelde hij blakend van het vertrouwen op een persconferentie.

Essentiële pion

Het is een zegen om een middenvelder in je ploeg te hebben die de bal kan recupereren; een stofzuiger die er ook niet voor terugdeinst om het vuile werk op te knappen, zodat zijn ploegmaats kunnen schitteren. Jarenlang was die rol voorbehouden voor Witsel. Maar op zijn 34ste werd de Luikenaar op een zijspoor gezet door Domenico Tedesco, die druk bezig is met het verjongen van de Belgische hoofdmacht. Vandaar het belang van de aanwezigheid van Onana.

Roberto Martinez maakte van hem een Rode Duivel, Tedesco kneedde hem tot een van de sterkhouders – ook al houdt de mondige Belgische Senegalees zelf niet van dat etiket. De middenvelder van Everton toonde al snel dat hij meer kon zijn dan een simpele waterdrager; discreet maar effectief. Met zijn lange benen en voortdurende aanwijzingen en communicatie laat Onana zich gelden op het veld. “Ik kan een heel belangrijke rol spelen bij deze nieuwe generatie”, vervolgt hij.

Toekomstige aanvoerder?

Onana is een geboren leider en zou snel de vaandeldrager kunnen worden van deze nieuwe generatie van veelbelovende Rode Duivels. “Ik voel me erg betrokken bij de ontwikkeling van deze nieuwe generatie”, liet hij zich ontvallen. Zo betrokken dat hij tot aanvoerder wordt gebombardeerd? Onana is er in ieder geval van overtuigd dat hij over de nodige vaardigheden beschikt: “Enerzijds weet ik hoe ik met iedereen moet communiceren en de verschillende profielen en karakters moet lezen. Anderzijds moet je ook een leider zijn door goed te presteren op het veld. Het is door het goede voorbeeld te geven op het veld dat je het vertrouwen van iedereen verdient.”

Hij geeft toe dat de kapiteinsband een doel voor de langere termijn is. Een droom, zelfs. “Ik denk dat het ieders droom is om aanvoerder van z’n land te zijn. Het zou een grote verantwoordelijkheid zijn, maar het zou ook een zeker bewijs van vertrouwen zijn van de staf en de teamgenoten.” Afgelopen maart, tegen Duitsland, had hij al even mogen proeven van de aanvoerdersband toen Kevin De Bruyne uitviel. Een gunstig voorteken?

Volg de interland van de Rode Duivels tegen Azerbeidzjan deze zaterdag vanaf 14u30 op VTM.

Lees ook: 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top