AZ daagt Boca Juniors uit voor de U20 Intercontinental Cup

Sport | Aanstaande zaterdag nemen de jonkies van AZ het in Argentinië op tegen Boca Juniors in het kader van de U20 Intercontinental Cup. Zullen de Nederlanders in het mythische stadion La Bombonera kunnen stunten?

Door Pickx

Deel dit nieuws

AZ won vorig seizoen de Youth League en daarom krijgen zij de kans om het tegen Boca Juniors op te nemen in de U20 Intercontinental Cup. De Argentijnen waren op hun beurt de winnaars van de Copa Libertadores Sub-20.

Deze wedstrijd doet enigszins denken aan de Intercontinental Cup die van 1960 tot en met 2004 werd georganiseerd tussen de Europese kampioen en de Zuid-Amerikaanse kampioen. Het is de tweede keer dat deze wedstrijd wordt gehouden. Vorig jaar vertegenwoordigde Benfica de UEFA tegen Peñarol. De Portugezen wonnen met 1-0, dankzij een doelpunt van Luis Semedo (inmiddels actief bij Sunderland).

Weer Nederlands succes?

AZ hoopt Nederland weer succes op te leveren, hetzij weliswaar op jeugdniveau. In het verleden speelden de Nederlandse clubs al vier keer de Intercontinental Cup bij de grote jongens. Drie keer trokken ze aan het langste eind. In 1970 versloeg Feyenoord Estudiantes de La Plata uit Argentinië met 3-2, na een gelijkspel in La Bombonera. Twee jaar later versloeg Ajax het Argentijnse Independiente met 4-1, en in 1996 versloegen ze het Braziliaanse Grêmio na strafschoppen in Tokio. De enige nederlaag was die van PSV Eindhoven tegen het Uruguayaanse Nacional in Tokio in 1988. PSV was de mindere in het nemen van strafschoppen.

Boca Juniors is een van de meest prestigieuze clubs in Zuid-Amerika. Zij wonnen de Copa Libertadores maar liefst zes keer (1977, 1978, 2000, 2001, 2003, 2007), de Copa Sudamericana in 2004, de Recopa Sudamericana vier keer (1990, 2005, 2006, 2008) en de Supercopa Sudamericana in 1989. Het is een zéér grote club en zij hopen met de U20 een volgende prijs op hun palmares te mogen schrijven.

Deze wedstrijd maakt deel uit van de uitbreiding van de samenwerking tussen de voetbalfederaties UEFA en CONMEBOL. Deze samenwerking omvat verschillende aspecten zoals jeugd-, dames- en zaalvoetbal, het uitwisselen van scheidsrechters, het delen van trainingsprogramma's en de Finalissima. Daarin neemt de EK-winnaar het op tegen de winnaar van de Copa América. Argentinië schreef geschiedenis door de eerste editie van deze competitie in 2022 te winnen en Italië met 3-0 te verslaan.

Volg de U20 Intercontinental Cup 2023 tussen Boca Juniors en AZ aanstaande zaterdag 9 september om 21u op Pickx+ Sports 1, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top