"Mijn leven had een heel andere wending kunnen nemen als Six Alex Ferguson er niet was geweest"

Premier League | Hij is een kind van FC Barcelona en kende daar de beste jaren van zijn carrière. Hij speelde er in de jeugd, maar op jonge leeftijd trok hij naar Manchester United. Op 17-jarige leeftijd maakte de Spanjaard Gérard Piqué daar zijn debuut in het profvoetbal.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Gérard Pique speelde veertien seizoenen voor FC Barcelona en wist in die tijdsspanne 616 duels voor de Catalaanse club af te werken. Hij groeide er uit tot een clublegende. Piqué speelde in zijn carrière ook voor twee andere ploegen. Tijdens het seizoen 2006-2007 verdedigde hij de kleuren van Real Zaragoza. De toen 19-jarige verdediger werd door Manchester United uitgeleend aan de Spaanse club. Het is in Engeland dat zijn profcarrière van start ging. Sir Alex Ferguson was een zeer belangrijke persoon in zijn carrière.

Bij de grote jongens

Het was op 17-jarige leeftijd dat Gérard Piqué La Masia, het trainingscentrum van Barça, verliet om zich bij het Manchester United van Sir Alex Ferguson te voegen. In 2004 maakte hij die overstap, die volgens de ex-verdediger zijn leven veranderde. “Mijn leven had een heel andere wending kunnen nemen als Sir Alex Ferguson er niet was geweest”, vertelde hij jaren geleden in een column op het online platform The Players Tribune.

In Manchester kwam Piqué in een heel andere wereld terecht. Hij stapte uit zijn comfortzone door Barcelona te verlaten. "Ik kende iedereen, ik was dicht bij mijn familie. Voor mij was voetbal gewoon voor de lol. Toen ik in Manchester landde, was dat een complete schok voor mij."

Zijn eerste stappen als profspeler

Piqué moest zich duidelijk aanpassen. Hij kwam terecht in een volwassen spelersgroep. Roy Keane nam hem bij de hand en leerde hem de wetten van de kleedkamer kennen. Piqué speelde echter weinig en voelde zich niet goed in zijn sas. Toch kreeg hij in zijn eerste seizoen wel wat speelkansen bij Manchester United, maar het jonge talent had nood aan meer minuten. Hij werd uitgeleend aan Zaragoza en dat was een succes.

Daar deed hij de nodige ervaring op en Piqué kreeg van Ferguson te horen dat hij meer speeltijd zou krijgen bij Manchester United. "Hij vertelde me dat ik dat seizoen zo'n 25 wedstrijden zou spelen.” Maar het seizoen 2007-2008 verliep niet zoals gepland voor Piqué. Op 24 november ging Man Utd op bezoek bij Bolton. Piqué startte in de basis en een zekere Nicolas Anelka was zijn rechtstreekse tegenstander.

De Fransman liet Piqué sterretjes zien. Bij een vrije trap probeerde Piqué met het hoofd de bal weg te werken. Hij miskeek zich echter compleet en de bal kwam zo voor de voeten van Anelka, die de enige treffer van de wedstrijd scoorde. “Ik kan mij dat moment nog levendig herinneren. Als je als jonge verdediger zo'n fout maakt, kan de manager je niet langer vertrouwen. Zelfs als hij dat zou willen, kan hij dat niet. Vanaf het moment dat Anelka die goal scoorde, wist ik dat ik het vertrouwen van de manager en wellicht de fans had kwijtgespeeld", vertelde Piqué.

Ferguson gaf de verdediger wel nog wat speelkansen, maar hij kwam allerminst aan de vooropgestelde 25 wedstrijden. Piqué besefte dat zijn toekomst bij Manchester United aan een zijden draadje hing en keerde uiteindelijk terug naar FC Barcelona. Hij zou uiteindelijk 23 matchen spelen voor Manchester United, waarin hij 2 keer scoorde en 1 assist uitdeelde. Wie weet wat er zonder Anelka zou zijn gebeurd.

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top