Competitiestart promovendi onder de loep genomen: Patro Eisden, Francs Borains en RFC Liège met hoge verwachtingen?

Challenger Pro League | Na drie speeldagen is het tijd voor een blik op de competitiestart van de drie promovendi in de Challenger Pro League. Hoe brengen Patro Eisden, Francs Borains en RFC Liège het ervan af in vergelijking met de promovendi uit voorgaande seizoenen? Best goed, zo blijkt. Met zes op negen evenaren Patro en Borains nét niet de beste start ooit voor een promovendus. Statistieken voor echte nerds, want conclusies trekken blijkt wat voorbarig.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het seizoen 2016-2017 ging van start in een gewijzigd format, waarin enkel de acht hoogst geplaatste ploegen met een proflicentie mochten aantreden in 1B. Het daaropvolgende seizoen was KFCO Beerschot-Wilrijk de eerste échte promovendus uit eerste nationale. De Antwerpse club zette met 7 op 9 de beste competitiestart neer die een promovendus tot dusver wist te noteren.

Beerschot eindigde dat seizoen op een derde plaats met 46 punten. Het won ook de eerste periode, maar ging in de finalewedstrijden voor promotie onderuit tegen Cercle Brugge. Ook het daaropvolgende seizoen promoveerde Beerschot-Wilrijk niet, toen bleek KV Mechelen in de finalewedstrijden een maatje te groot. Pas in 2019-2020 wist de club promotie af te dwingen in de finalewedstrijden tegen OH Leuven.

Eenzelfde resultaat voor de promovendus in seizoen 2018-2019. Lommel SK evenaarde met 7 op 9 de beste competitiestart van een promovendus in de Challenger Pro League tot dusver. De Limburgers kenden echter in de tweede periode een terugval en eindigden het seizoen voorlaatste in Play-off 3.

Virton en Seraing

Ook Excelsior Virton kende als promovendus in het daaropvolgende seizoen een sterke eerste periode, waarin het tweede eindigde op twee punten van periodekampioen OH Leuven. In het algemeen klassement eindigde de Henegouwse club op de tweede plaats na KVC Westerlo. Nochtans had Virton in de eerste drie speeldagen amper 3 op 9 gehaald.

In seizoen 2020-2021 werden naast KMSK Deinze, RFC Seraing en RWDM ook Club NXT en Lierse K. aan de reeks toegevoegd. Laatstgenoemden eindigden laatste en voorlaatste in de reeks, maar kenden een wat atypisch begin. Zo eindigde Lierse eigenlijk 13de in eerste nationale, maar kon het als enige club met een proflicentie toch aansluiten bij de Challenger Pro League. RFC Seraing haalde in hun eerste seizoen in het profvoetbal een 6 op 9 na drie speeldagen, en promoveerde uiteindelijk na een testwedstrijd tegen Beveren.

Geen conclusies, al lijkt degradatiegevaar afgewend

Welke conclusies kunnen we nemen uit de competitiestart van de drie promovendi? Weinig. Met zes op negen staan Patro Eisden en Francs Borains tussen de beste promovendi van de voorbije seizoenen, met een periodekampioenschap voor Beerschot-Wilrijk en promotie voor Seraing. Maar Lommel bewees in hun debutantenjaar dat een seizoen lang kan duren en ook na de winterstop resultaten moeten worden neergezet.

Hetzelfde kan ook voor RFC Liège gezegd worden. Drie op negen kan net als Virton in hun debutantenjaar een tweede plaats in het klassement opleveren, maar evengoed een grijs seizoen in de middenmoot. Vast staat wel dat géén van de promovendi van de voorbije seizoenen nog degradeerde nadat het minstens drie punten haalde in de eerste drie wedstrijden.

Slechtste competitiestart ooit: 0 op 9

Nog dit: de slechtste competitiestart voor een promovendus in de Challenger Pro League staat op naam van FCV Dender EH. Het haalde vorig seizoen toen 0 op 9 in de eerste drie speeldagen. Uiteindelijk wisten de Oost-Vlamingen zonder al te veel problemen het behoud af te dwingen, met een derde plaats in de degradatie play-offs. Of anders gezegd: het seizoen is nog lang.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top