Belgen in La Liga: geen succesverhaal, maar wel enkele mooie uitschieters
Met Dodi Lukebakio die voor Sevilla FC tekent, komt het totaal aantal Belgen in de Spaanse competitie voor het lopende seizoen op 7. Bijzonder, want het komt niet zo vaak voor dat Belgische voetballers in de hoogstaande La Liga terechtkunnen. Laat staan dat ze er hun stempel kunnen drukken. Pickx biedt je een verrassend historisch overzicht van Belgische prestaties in La Liga.
Na de degradatie van Hertha Berlijn naar de Duitse tweede klasse was het snel duidelijk dat Dodi Lukebakio naar een uitweg zocht. Die vond de Rode Duivel nu in Spanje, waar hij een contract tekent bij de subtopper Sevilla FC. Een mooie transfer voor hem persoonlijk, maar ook voor ons land. Voor Belgische voetballers is het nooit een makkie om in de hoogwaardige La Liga voet aan grond te krijgen. Denk maar aan Eden Hazard, nog steeds de recordtransfer aller tijden van Real Madrid, maar compleet door het ijs gezakt daar. Hij mocht uiteindelijk zelfs een jaar voor zijn contract afliep gratis vertrekken.
Momenteel komen er 7 Belgen uit in de Spaanse hoogste afdeling. Dat zijn: Thibaut Courtois bij Real Madrid, Yannick Carrasco en Axel Witsel bij Atlético Madrid, Largie Ramazani bij Almeria, Adnan Januzaj en Lukebakio bij Sevilla en Siebe Van Der Heyden bij Mallorca. Nooit eerder waren er zo veel landgenoten tegelijkertijd actief in de Spaanse hoogste afdeling.
Adnan Januzaj kent een zeer wisselvallig parcours in Spanje. Bij Real Sociedad (2017-2022) was hij meermaals een bepalende figuur, al werd hij ook daar veelal als supersub gebruikt, maar bij Sevilla kon hij nooit zijn stempel drukken en zit hij op een zijspoor. Hij mag/moet er vertrekken. De jonge aanvaller Largie Ramazani kende vorig seizoen zijn doorbraak bij Almeria, maar staat voor het belangrijke jaar van de bevestiging. Axel Witsel heeft bij Atlético Madrid een nieuwe rol als centrale verdediger, maar is ook geen onbetwiste titularis meer. Voor Siebe Van Der Heyden wordt het ook nog even afwachten of hij veel aan spelen zal toekomen in zijn eerste seizoen in Spanje. De eerste twee speeldagen zat hij alvast 90 minuten op de bank bij zijn nieuwe werkgever Mallorca.
De enige twee die hun transfer naar Spanje echt als succesvol mogen bestempelen zijn Yannick Carrasco en Thibaut Courtois. Zij behoren bij respectievelijk Atlético en Real tot de vedetten.
Fernand Goyvaerts als pionier
Graven we dieper in de voetbalgeschiedenis, dan oogt de balans een pak minder florissant. Slechts twee spelers konden in het verleden terecht bij een van de topclubs. In een heel ver verleden was Fernand Goyvaerts de wegbereider voor de Belgische voetballers toen hij in 1962 van Club Brugge naar FC Barcelona verhuisde. Drie jaar later maakte hij de overstap naar grote rivaal Real Madrid, waar hij twee seizoenen voetbalde alvorens nog een jaar bij Elche te spelen. Tot op vandaag is Goyvaerts de enige Belg die voor beide Spaanse grootmachten uitkwam.
Thomas Vermaelen stond weliswaar vijf seizoenen in loondienst bij FC Barcelona (waarvan 1 jaar uitgeleend aan AS Roma), een periode waarin hij vier Spaanse landstitels, drie Copa del Reys en een Champions League op zijn palmares mocht bijschrijven, maar daarmee is eigenlijk alles gezegd. De ex-verdediger van de Rode Duivels kwam slechts 34 maal effectief in actie voor Barça en was er, afgeremd door blessures, niet meer dan een figurant.
Naast Carrasco en Courtois is het met een vergrootglas zoeken naar Belgische spelers die een rol van betekenis speelden in de Primera División. Toby Alderweireld deed het behoorlijk in dat ene jaar bij Atlético Madrid (2013-2014), maar eigenlijk zijn het vooral de doelmannen die met trots kunnen terugblikken op hun Spaanse avontuur bij kleinere clubs.
Erwin Lemmens was bij Racing Santander (1999-2003) en in mindere mate bij Espanyol (2003-2005) een sterkhouder. Ronny Gaspercic was jarenlang de nummer één in doel bij staartploeg Extremadura (1998-2001) en keepte nadien nog bij Betis, Alavés en Albacete. In totaal speelde hij 7 seizoenen in Spanje. Niet slecht.
Barcelona als favoriete bestemming
Barcelona blijkt trouwens de favoriete bestemming voor Belgen, zij het dan bij het kleinere Espanyol. Begin jaren 80 kwam Theo Custers, alweer een doelman, 18 keer in actie voor de blauw-witten. Dominique Lemoine verzilverde in de zomer van 1997 zijn plotse doorbraak bij Moeskroen met een verrassende transfer naar de tweede club uit Barcelona. De fijnbesnaarde middenvelder, ook even Rode Duivel onder Georges Leekens, kende een degelijke start, maar belandde niet veel later toch op de bank en keerde in de winterstop al terug naar België. Twee seizoenen geleden droeg Landry Dimata 17 keer het shirt van Espanyol, maar ook dat werd geen groot succes.
Hetzelfde kan gezegd van al deze Belgen die hun geluk beproefden in La Liga maar nooit echt een basisplaats bij hun club konden bemachtigen: Maxime Lestienne bij Málaga (jan 2018-juni 2018), Marvin Ogunjimi bij Mallorca (jan 2014-juni 2014), Axel Smeets bij Salamanca (1997-1998), Gert Claessens bij Oviedo (1999-2001), Davy Roef bij Deportivo La Coruña (jan 2017-juni 2017), Tom De Mul bij Sevilla (2007-2009), Charly Musonda Jr (2016-2017), Michy Batshuayi bij Valencia (aug 2018-jan 2019), Roland Lamah bij Osasuna (2011-2014), Zakaria Bakkali bij Valencia (2015-2017) en Deportivo (jan 2018-juni 2018)...
De lijst met mislukkingen in La Liga is helaas vele malen langer dan die van succesverhalen. Hopelijk kan Lukebakio die tendens mee helpen keren.
Volg La Liga het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.
Speeldag 3 van La Liga op Eleven Sports:
Vrijdag 25 augustus
Zondag 27 augustus
Maandag 28 augustus
Lees ook:
- Jude Bellingham heeft zijn start niet gemist bij Real Madrid
- Thibaut Courtois succesvol geopereerd aan linkernie
- Trainer Xavi en Raphinha twee wedstrijden geschorst bij Barcelona
- Maak kennis met Samu Omorodion (19): het nieuwe goudhaantje van Atlético Madrid