Elye Wahi moet Loïs Openda doen vergeten bij RC Lens

Ligue 1 |

RC Lens heeft een opvolger voor Loïs Openda beet. Elye Wahi is overgekomen van Montpellier met de zware taak om in zowel de Ligue 1 als in de Champions League doelpunten te scoren voor Les Artésiens.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het was de soap van de zomer in het Stade Bollaert. Met het vertrek van Loïs Openda naar Leipzig moesten de Franse runners-up op zoek naar een nieuwe spits met een killerinstinct, zoals de Rode Duivel was bij de Sang et Or. Er werden verschillende pistes geopperd, waaronder één die leidde naar Michy Batshuayi. Uiteindelijk vond Lens zijn nieuwe spits in Zuid-Frankrijk, bij Montpellier: Elye Wahi.

De 20-jarige jongeling werd overgenomen van Montpellier voor 35 miljoen euro, ongeveer het bedrag dat Lens ontving voor de verkoop van Openda. Wahi is daarmee de duurste transfer in de geschiedenis van RC Lens geworden, en ook de op één na duurste transfer tussen twee Ligue 1-clubs, na een zekere Kylian Mbappé. Hoge verwachtingen dus; Wahi zal om moeten gaan met de druk in het Stade Bollaert.

Getalenteerde belofte

Elye Wahi, geboren op 2 januari 2003, begon zijn carrière op 8 augustus 2021 in een thuiswedstrijd tegen Marseille. De aanvaller ontbolsterde bij Montpellier, waar hij 33 Ligue 1-wedstrijden speelde en 10 keer scoorde. Er was geen twijfel mogelijk dat de Zuid-Franse club een groot talent in zijn gelederen had.

Het was nog maar de vraag of de aanvaller die prestatie zou kunnen herhalen. Het tweede seizoen is vaak het moeilijkst, maar Wahi liet zien dat hij uit het juiste hout gesneden was om mee te draaien op het hoogste niveau. Hij was incontournabel in de aanval, speelde 33 wedstrijden en scoorde 19 keer, met als hoogtepunt zijn 4 doelpunten tegen Olympique Lyonnais. Voeg daar zijn 6 assists aan toe en je ziet waarom hij van goudwaarde was voor zijn team.

Interesse van (sub)topclubs

Dat Montpellier zijn goudklompje niet zou kunnen behouden, stond als een paal boven water. Hij stond in de belangstelling van verschillende Europese topclubs. West Ham, Eintracht Frankfurt en anderen zagen in hem een speler met een groot sportief en financieel potentieel. Het soort speler voor wie clubs met plezier miljoenen neertellen als een vorm van belegging, om hem later voor een nog hoger bedrag te kunnen doorverkopen.

Uiteindelijk was het echter Lens die de Fransman kon binnenrijven. Lens kon hem lokken met de belofte van Champions League-voetbal, een competitie waar Wahi voor het eerst van zal proeven. Zal hij Openda doen vergeten in Noord-Frankrijk? We wensen het hem toe, te beginnen dit weekend tegen PSG.

Speeldag 3 van de Ligue 1 op Eleven Sports:

Zaterdag 26 augustus

Zondag 27 augustus

NIEUW! Eleven on DAZN biedt dit seizoen '23-'24 het beste uit de Ligue 1 op de zenders van Eleven, beschikbaar met de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top